Разследват регионален център на тел. 112 за смъртта на жена

DenNews.bg
26.10.2011
размер на текста:

Разследване на дейността на Регионалният координационен център /РКЦ/ на спешния телефон 112 в Благоевград ще изяснява случай със смъртта на жена, починала грешно изпратена линейка, информира БГНЕС.
28-годишната Марияна Маврова почина на 22 октомври при катастрофа край Разлог, въпреки че от спешния център са били мобилизирани две линейки, за жалост обаче погрешно. Пътнотранспортното произшествие стана, след като мерцедесът, управляван от Маврова, излетял от пътя й се преобърнал.
Два дни след инцидента, близки на Маврова подали жалба, че медицинската помощ се забавила с над 40 минути, а ПТП-то е станало само на 5 км от Разлог. При вчерашното преглеждане на разпечатките от създаденото по сигнала на тел. 112 събитие, е установено, че от София в РКЦ-Благоевград е предадено, че катастрофата е станала на 5 км след прохода Предел в посока Симитли. Така от РКЦ изпращат на ПТП-то линейка от филиала на ЦСМП в Симитли. Екипът стига до най-високата част на прохода Предел, но не открива никаква катастрофа.
От симитлийския екип се обаждат на РКЦ и докладват, че няма ПТП. От РКЦ отново звънят на централата на 112 в София, откъдето "уточняват" че ПТП-то е в обратна посока на 5 км от Предел, но в посока Разлог. Така на местопроизшествието се изпраща нов екип, този път от ЦСМП-Разлог. Те обаче само констатират смъртта на Маврова, майка на едно дете и починала от тежките травми.
Създаването на единен телефон за бедствия, аварии и катастрофи, поел обажданията на доскоро известните спешни телефони 150, 160 и 166 и обажданията, на които се приемат в София, създава редица недоразумения, някои от които са вече фатални. Като в случая с младата жена.
БГНЕС дава още един пример. Вчера е подаден сигнал за тежко пострадал при сеч на дърва на 5 км след с. Покровник в посока Падеш. Екип на ЦСМП-Благоевград два пъти отива и се връща от Покровник до прохода "Ушите" между него и Падеш, без да открие пострадалия. Пак след ново обаждане до централата в София е "уточнено", че инцидентът е в несъществуваща махала в Покровник, но по стария път към Падеш. Пострадалият, който е ударен от отърколил се трупа от отрязано дърво, най-после стигна до МБАЛ със счупен прешлен. А само седмица по-рано, в РКЦ-Благоевград бе извършена проверка от централата на тел 112, за да се уверят как работи системата.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети