Отказахме да предадем на Турция член на ПКК

dennews.bg
24.10.2011
размер на текста:

Варненският апелативен съд отказа да екстрадира в Турция Рамазан Гьокалп, преследван от турските власти заради членство в ПКК, информира news.bg.
В началото на октомври такова решение беше постановено от Окръжния съд в морската ни столица.
31-годишният Гьокалп, който има статут на бежанец в Австрия, беше задържан на летището във Варна в края на август тази година с европейска заповед за арест, поискана от Турция.
Според турските власти през 2004 г. Рамазан участвал в лагер за политическо обучение за кадри на ПКК. Това обвинение срещу него било повдигнато през 2008 г., когато той се намирал в Холандия, по-късно се установил в Австрия. И двете държави отказали да преследват и да екстрадират кюрда заради политическите му убеждения и опасността да бъде преследван заради тях в родната Турция.
В края на август тази година Варненският окръжен съд задържа временно за 40 дни Рамазан Гьокалп и поиска от компетентните власти на Турция основанията за исканата екстрадиция. След като ги получи, на 7 октомври съдът отказа да уважи искането на турската държава, тъй като Гьокалп има статут на бежанец в Австрия и връщането му в Турция нарушава Женевската конвенция за бежанците.
Според съдиите съществува и риск от жестоко отношение към него, което е допълнително основание да се откаже екстрадицията. Освен това никоя държава, ратифицирала въпросната конвенция няма да експулсира или да върне бежанец до границата или територията, където са били застрашени животът или свободата му по причина на политическите му възгледи, раса или религия. Според двете съдебни инстанции именно политическата дейност на Гьокалп е причина за преследването му.
Решението на Варненски апелативен съд е окончателно и ще бъде изпратено до правосъдния министър.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети