Плевнелиев и Калфин на балотаж

dennews.bg
24.10.2011
размер на текста:

Оправдаха се предизборните прогнози, че новият държавен глава ще бъде определен след балотаж.
Exit poll резултатите на социолозите сочат, че кандидатите на ГЕРБ и БСП - Росен Плевнелиев и Ивайло Калфин ще се изправят един срещу друг след седмица на 30 октомври, информира news.bg
Данните на Галъп сочат, че за Плевнелиев са гласували 41 процента, Калфин получава 28, а независимят кандидат Кунева - 14 на сто. Волен Сидеров е четвърти с 3,8 процента, а кандидатът на сините - Румен Христов - едва с 2 на сто.
По-късно обаче цифрите леко започнаха да се променят, като тези на Плевнелиев леко намаляват, а на Калфин и Кунева леко се качват.
Данните на Алфа Рисърч са сходни - Росен Плевнелиев - 40 %, Ивайло Калфин - 30 %, Меглена Кунева - 14 %, Волен Сидеров - 4%, Румен Христов - 3 %
Междинните засега данни на Централната избирателна комисия не показват съществени отклонения от изнесените по-рано резултати на агенциите.
Към 02:21 часа при обработени 15.58% протоколи на СИК в ОИК, резултатите са следните:

По прогнозни изчисления за президент за ГЕРБ са гласували около 1,4 млн. души, за БСП 1 млн.
Това дава основание на наблюдателите да предполагат оспорван балотаж, тъй като има резерв както за още по-голяма разлика между двамата опоненти, но така и за наваксване разликата от страна на БСП.
Припомняме, за първи път от 15 години изборният ден бе удължен с един час и по време на обявяване на предварителните резултати гласуването продължаваше.
Освен това социолозите обявиха, че по време на събиране на Exit poll огромна част от питаните са отказали да отговорят за кого са гласували. Това означава, че официалните данни могат да се различават от предварителните.

В същото време според предварителните данни настоящиятстоличен кмет Фандъкова печели нов мандат още на първи тур. Алфа Рисърч сочи, че тя печели 51,9%, Георги Кадиев – 21,8 %, Прошко Прошков – 12,5.
Неокончателните резултати сочат, че на първи тур победи печелят и кметът на Бургас Димитър Николов от ГЕРБ - 69,5 процента, както и на Шумен - социалистът Красимир Костов - 51 %.
Настоящият кмет на Варан Кирил Йорданов не успя да спечели още на първи тур, като печели - 30,4 срещу 21 на сто за Марешки.
Първоначално данните сочеха, че битката в Кърджали няма да успее да завърши още на първи тур, като кандидатът на ДПС Хасан Азис - макар и със сериозна преднина от 46,6 на сто ще отиде на балотаж срещу човека на ГЕРБ Илия Илиев, събрал 27,5 на сто от гласовете.
По-късно обаче 100 процента от паралелното преброяване показа, че Азис печели пореден мандат с 54 процента набрани гласове. От ДПС пък обявиха, че печелят и останалите 6 общини в Кърджали.
В Пловдив балотажът е между областни управител и кандидат на ГЕРБ Иван Тотев - 35,6 и настоящият кмет Славчо Атанасов - 27,6.
По последна информация от щаба на ДПС хората на Доган печелят шест от седемте общини в Кърджали.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети