7 досъдебни производства за нарушаване на изборното право, 23, 53% са гласували до 13 ч.

dennews.bg
23.10.2011
размер на текста:

Седем досъдебни производства за нарушаване на изборното право са образувани от началото на деня, съобщават от Пресцентъра на МВР.
От началото на изборния ден са проверени общо 59 сигнала, трима са задържани
Към 10.00 часа днес в областните дирекции на МВР в Стара Загора, София, Плевен, Пловдив и Благоевград са образувани общо седем нови досъдебни производства, свързани с нарушения на изборното право. В резултат на проверки по 59 сигнала са съставени два акта за административни нарушения на изборните права на гражданите, седем са полицейските разпореждания по Закона за МВР във връзка със забраната за продажба на спиртни напитки в изборния ден и за засилване на вътрешноведомствения контрол над служебното оръжие.
Към същия час информация за нарушения, свързани с изборната кампания, са постъпили в Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Плевен, Русе, Разград, Силистра, София град и София-област, Сливен и Ямбол
Трима са задържани за престъпления и нарушения, свързани с изборния процес. Около 9.00 часа тази сутрин в двора на училище в столичния кв. „Факултета” служители на реда забелязали мъж, който отбелязвал данни в тетрадка. При направената му проверка се оказало, че мъжът не носи в себе си лични документи. Самоличността му е установена от служители на Трето РУП – Я.Ш. /41 г./ от София. В намерената у него тетрадка имало записани имената и фамилиите на 80 души, за които 41-годишният твърдял, че са негови роднини. Я.Ш. е задържан за срок до 24 часа.
След получен тази сутрин към 9.30 часа сигнал в благоевградското Първо РУП, служители на реда са задържали мъж, направил опит да изнесе шест бюлетини от избирателната секция в с. Церово. Нарушителят ще остане в ареста за срок до 24 часа.
По подозрение за организиране на схема за купуване на гласове от В.А. /54 г./, вчера служители на ОДМВР-Пловдив, съвместно с представители на ДАНС, са извършили претърсване в офисите на пловдивска търговска кооперация. 54-годишният мъж е задържан за срок до 24 часа за престъпление по чл. 167, ал. 3 от НК.
Протокол за предупреждение на основание чл. 56 от Закона за МВР е съставен на гражданин, противозаконно събирал и копирал лични карти на жители на кв. ”Шести” в Нова Загора. Сигналът бил подаден в районното управление в града от председателя на предизборния щаб на политическа партия. По случая е уведомена незабавно Районната прокуратура в Нова Загора.
До 11.00 часа днес са издадени 1019 удостоверения за изгубени, откраднати, повредени или унищожени документи за самоличност. Най-много документи са издадени в ОДМВР София, Благоевград, Пловдив, София, Варна и Бургас.
Всички гранични пунктове на страната функционират нормално. Няма струпване на автомобили. Трафикът е с интензитет, аналогичен на този от предходни седмици. Автобусите пътуват предимно по редовни автобусни линии.
Към 13 ч. правото си на вот са упражнили 23,53 % от избирателите в страната, сочат данни на Института за социални изследвания и маркетинг МБМД, информира vesti.bg.

В София до обяд са гласували под 17 %, в Добрич - 18,75 %, а в Разград - над 20 % от избирателите.

Активността в Бургас към обяд бе около 18,5 %, във Варна - около 16 %, а в Русе - двойно по-малко, съобщиха от общинските избирателни комисии.

В изборите за президент са дали своя глас близо 18 % от избирателите в Благоевградската община, а за местна власт - над 20 %а.

В Созопол над 40 % от избирателите са гласували, а в Несебър - 31 %. Повече от 30 на сто е активността на избирателите в община Шабла.

Във Видинска област най-висока е избирателната активност в община Макреш - 42 %, докато в Монтана са гласували 24,36 на сто от имащите право на глас.

 

До този момент общо 14 398 български граждани са гласували в чужбина

при спокойна обстановка, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Избирателните секции в източната част на Северна Америка - Ню Йорк, Вашингтон, Монреал, Торонто и Отава, започнаха работа в 13 ч. българско време.

По същото време приключиха изборите за президент и вицепрезидент на България в Япония. В Токио гласуваха 49 граждани.

Към 13 ч. в Испания до урните са отишли 685 души, в Руската федерация – 146, а в Турция – 5137. В Италия досега правото си на глас са упражнили 131 българи, а в Малта - 70.

В ЦИК преобладават жалбите за предизборна агитация.

Това каза говорителят на ЦИК Ралица Негенцова на първия брифинг на комисията днес.

По думите на Негенцова подобни сигнали са от компетентността на ОИК.

Има 6-7 сигнала за печатни грешки в бюлетините със сгрешени имена на кандидатите, но и там са взети решения от общинските избирателни комисии.

В с. Лакатник, в бюлетината за кмет на кметство, единият кандидат е изписан два пъти, а другият не фигурира.

ЦИК реши отпечатаните бюлетини да не се използват, като задължи ОИК Своге да одобри нов образец на бюлетина и отпечатването й да започне незабавно.

ГРАО трябва да предостави нов списък за гласуване, а ОИК Своге да организира гласуването за кмет на кметство в с. Лакатник. За останалите избори там гласуването продължава, отбеляза Негенцова.

ЦИК е получила сигнал от една от кандидатпрезидентските двойки за публикация в ежедневник в деня за размисъл, като в днешния ден ще бъде взето решение по случая.

По думите на Бисер Троянов причината за забавянето е това, че докладчикът тази сутрин, на път за София е катастрофирал.

Изборният ден започна навсякъде, като в 41 секции по искане на ОИК изборният ден започна в 5 часа, а в останалите - в 6 ч., обобщиха говорителите.

Изборният ден ще продължи до 19 часа, а ако някъде има чакащи пред изборните помещения, времето за гласуване може да бъде удължено до 20 часа.

11 807 са общо секциите, като от тях 11 646 са на територията на страната и 161 са в 58 държави по света.

В чужбина се гласува само за президент и вицепрезидент, като към този момент би трябвало да са приключили изборите на някои места като Австралия, Корея, Япония.

 

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети