Скандал в Кочериново. Неадекватни старци насметоха работата на секционна комисия

DenNews.bg
23.10.2011
размер на текста:

Възрастните хора представляваха страшна картина.

Неадекватни баби и дядовци от старческия дом в Кочериново насметоха работата на една от секционните комисии в СОУ „Христо Ботев”, а безпомощните им и мъчителни опити да дадат гласа си, предизвикаха истински скандал между членовете на комисията.
Видимо неадекватните старци със зрителни и най-вероятно умствени проблеми бяха докарани накуп в секцията и извиха дълга опашка, като част от тях бяха настанявани на столове, за да не колабират. Дядовци, които казваха, че искат да гласуват, стояха в тъмните кабини по половин час и повече, викайки отвътре за помощ. Опитите на служителки на дома да влязат и да им помогнат, бяха спирани от членовете на СИК и застъпниците.

Шефът на ОИК дойде на място за да въдвори ред.


„Не виждам, не знам как. Кажете ми какво да правя”, викаше от тъмната стаичка възрастен мъж, изнервяйки както комисията, така и хората, които едва се държаха на крака на опашката. След като въобще не успя да отбележи вота си, той излезе, без да е сгънал бюлетините си. Те бяха грабнати от секретаря на СИК и анулирани. Възрастният мъж, който едва се движеше и стоеше прав, беше сложен на стол, докато комисията реши дали въобще хората да гласуват и дали да влизат с придружител след като не разполагат с решение на ТЕЛК на базата на което да им бъде оказана помощ. След това случаят се повтори още два пъти, а възрастните хора на опашката гледаха неразбиращо.
На двама възрастни бюлетините бяха анулирани, тъй като те ги изнесоха разгънати, въпреки че във втория случай служителка на дома поиска бюлетините да бъдат сгънати от някой от членовете на комисията и признати за валидни.
След спор между членовете на комисията дали възрастните хора да бъдат допуснати да гласуват, се наложи на място да дойде и председателят на Общинската избирателна комисия Божидар Йосифов и двама от членовете на ОИК.

И пред секция 2 има дълга опашка. Там бавенето се дължи на бавната работа на комисията.

По негови инструкции се взе решение комисията да пита всеки от старците дали иска да гласува, а ако не може да се справи сам, да бъде гласувано от комисията дали с него да влезе придружител или не. Всяка от двете служителки от дома пък може да влязе по два пъти като придружители.
Мъчителното гласуване продължава и в момента, тъй като по списък от дома за стари хора в Кочериново гласа си може да дадат около 50 души. На тях не може да им бъде отказано да упражнят вота си, тъй като са на свободен режим и са изразили желание да гласуват.
Докато възрастните хора от дома са извили опашка в и пред секция 1, жителите на Кочериново, които също са в списъците там, биват молени да изчакат.
Опашка се е извила и пред секция 2 в училището, като според жителите това винаги се случва на избори, тъй като повечето хора излизат да гласуват в периода от 10 до 12 часа.
Към 10 часа избирателната активност в община Кочериново е била 11%. До момента няма подадени жалби за нарушения.
 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети