Две кабинки, две урни и два подписа в два отделни списъка на изборите 2 в 1

DenNews.bg
23.10.2011
размер на текста:

За да упражним вота си на изборите 2 в 1-за президент и вицепрезидент и местна власт, трябва да знаем няколко важни правила.
Ще има две тъмни стаички за гласуване. В едната попълваме бюлетината за президент, а в другата бюлетините за местна власт- за кмет и Общински съвет, а жителите на селата и за кмет на населеното място.
След това бюлетините се пускат в две отделни урни. Бюлетината за президент в урната за президентския вот, а бюлетините за местна власт в урната за кметове и ОбС.
Важно е да знаем, че трябва да се подпишем и два пъти срещу имената си в двата отделни списъка-за президент и местна власт.
За да бъде валидна бюлетината трябва да отбележите избора си единствено и само с химикалка със син цвят.
Предпочитанията си имаме право да отбелязваме само със знак хикс, а за да бъде валидна бюлетината, хиксът не трябва да напуска пределите на квадратчето, което показва избора ни.
Ако хиксчето заеме съседно квадратче или няколко квадратчета тя ще се счете за невалидна.
Гласуваме по постоянна регистрация и срещу показване на личната карта.
Припомняме, че областните дирекции на МВР ще работят в изборния ден, ако личната ви карта е изгубена или открадната. Притежателите на лична карта с изтекъл срок могат да гласуват ако разполагат с удостоверение, че са подали заявление за издаване на нов документ за самоличност.
При забелязване на нарушение, като например агитация в изборния ден или наличието на агитационни материали на по-малко от 50 метра от секциите, от страна на гласоподаватели сигнали може да се подават до полицията, дежурните прокурори и Общинската избирателна комисия.
Всяка партия има право да изпрати свои застъпници във всяка секция, но те не може да са повече от двама по едно и също време. Задължително е също единият да бъде вътре в секцията, а другия отвън.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети