Условна присъда за клане на цигани във „Фейсбук”

dennews.bg
13.10.2011
размер на текста:

Снимка: БГ НЕС

23-годишният варненец Слав Жечев, който създаде групата „Клане на цигани” във „Фейсбук", получи 10 месеца условна присъда с 3-годишен изпитателен срок, съобщава БНР, цитирано от news.bg.
Адвокатът на 23-годишния мъж Михаил Петров обясни, че присъдата ще бъде обжалвана. Защитата пледира 3 месеца условна присъда, като се опита да отдаде действията на Жеечев на неговата младост, неопитност и дори елементарност на характера. Самият Жечев обясни, че идеята му е била да се съберат на мирен протест, въпреки името на събитието призива - "Всички на оръжие". Осъзнал в какво се е забъркал чак когато на вратата му следобед почукали полицаи.
Прокуратурата във Варна се е самосезира, след като в социалната мрежа Слав Желев създал група назована „Клане на цигани”. Това се случило след убийството и последвалите протести в Катуница, а за броени часове групата събрала 76 души, които дори потвъдрили участието си. Слав Желев дори илюстрирал инициативата със снимка, на която се виждат ножове и малтретирани цигани. А поканата била за събиране на оръжие, насрочено за 28-и септември между 19 и 22 ч. пред Козирката. Повдигнатото срещу него обвинение е затова, че чрез електронни информационни системи проповядвал и подбуждал към насилие и омраза, основани на етническа принадлежност, съобщават от пресслужбата на Районния съд във Варна.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети