Каква ще бъде водата в чешмите на дупничани, зависи от чистота на реките и от валежите

Даниела Методиева
10.10.2011
размер на текста:

От чистотата на реките и валежите зависи каква ще бъде водата в чешмите на дупничани. Това обясни управителят на ВиК-Дупница инженер Василка Бельовска, след като бе потърсена за коментар каква е причината заради дъждовете в чешмите в по-голяма част от града да тече мътна вода.
А друга основна причина и не по-маловажна, това е фактът, че няма действаща пречиствателна станция. И тъй като Дупница и селата Самораново, Яхиново, Джерман и Грамаде са свързани към система, която снабдява вода само от повърхностни водоизточници, се получава и този резултат водата да е мътна. Но според инженер Бельовска по отношение на микробиология и физикохимия водата е с отлични показатели и за крайните потребители не би трябвало да има никакви притеснения.
Инженер Бельовска обясни, че за да няма пречиствателна станция, причината е в Министерство на регионалното развитие и благоустройството, което е замразило проект за изграждането на такава в село Самораново още през 1994-а година. Въпреки многобройните писма до община Дупница от страна на всички управители на ВиК досега не са предприети никакви мерки този проект да бъде завършен. На този етап той е приключен на 95% в строително отношение и доставка на оборудване, обясни още инж. Бельовска.
На този етап при липсата на пречиствателна станция водата в Дупница се обработва с хлорни агенти, а количествата се контролират със специален уред, допълни още инж. Бельовска.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети