Най-старият ракиен надпис е български

dennews.bg
10.10.2011
размер на текста:

Най-старият намиран досега ракиен надпис върху чаша бе открит у нас при разкопки на хълма Трапезица във Велико Търново, съобщи директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, съобщава news.bg.
Находката е сензация и доказва, че ракията е българско изобретение, съобщи проф. Димитров, цитиран от БТВ.
Снимков материал на надписа ще бъде изпратен в Министерството на земеделието и храните. От известно време то се опитва да регистрира в Европейската комисия ракията като национален продукт. Ако това се случи, добрата новина за любителите на тази напитка е, че акцизът може да бъде намален наполовина според европейските регламенти.
Преди три дни археологът проф. д-р Константин Тотев при разкопки на Асеневия дворец на хълма Трапезица намира фрагмент от средновековен съд, на който неизвестен българин от XIV век е написал на старобългарски език "Аз пих на празника ракиня". Не се знае кой е човекът, нито кой е празникът, но е ясно, че думата "ракиня" всъщност е "ракия".
"На пръв поглед нищо особено, освен това, че досега се смяташе, че ракията е създадена в световен мащаб през XVI век. Откритият надпис доказва, че 200 години по-рано българите в столицата Търново са пиели ракия на своите празници. По този начин може да се смята, че ракията е българско изобретение", каза проф. Димитров.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети