Скрит зад наводнението, кметът на Кочериново прокарва спрян от МОСВ проект

50-метрова дига изникна в река Рилска точно по отхвърления план за корекцията на коритото, алармират от гражданско сдружение

Десислава Панайотова-Янкова
05.01.2011
размер на текста:

Дигата е в землището на село Бараково. Снимки: dennews.bg

Скрит зад мерки по наводнението от началото на декември, кметът на Кочериново Костадин Катин осъществява проект за реконструкция на коритото на река Рилска, който беше спрян от Министерство на околната среда и водите. За това алармира председателят на гражданското сдружение за защита на Рилскотро корито Методи Панайотов. Неговите опити да разбере как е узаконено и финансирано изграждането на 50-метрова дига в реката, все още са безуспешни.
В констативен протокол от експерти на Басейнова дирекция-Благоевград, извършили проверка на място става ясно, че от страна на общината са представени заповед за дейността и уведомително писмо за нея до РИОСВ-Перник, заведени с дата 22.12.2010 г.
Двата документа не са представени на гражданското сдружение, но най-вероятно се базирани на законното право на кмета да реагира и разпорежда аварийни работи в случаи на бедствия и аварии, когато се касае за имоти в регулация.
Ситуацията около река Рилска, за която местното население на няколко села води битка от години, навява Панайотов на сериозни съмнения.
„Подобна дига беше част от плана за реконструкция на реката, който след обжалване от наша страна беше спрян от екоминистъра Нона Караджова. Вместо да обжалва нейното решение от 3 декември в посочения 14-дневен срок пред Върховния административен съд, Катин извади нова обява за нов план. Разликата между двата обаче е само една цифра-в посочените за рекултивация терени. От 500 декара в първия план, във втория с дата 13.12.2010 г. са намалени на 84 декара. Това най-верояно са земи, които ако съда не беше спрял строежите на вецовете, щяха да бъдат оголени от реката”, обяснява Панайотов.
И двата проекта предвиждат изграждане на 2-метрови диги от двете страни на реката от моста на село Бараково до моста на село Пороминово, бетониране на речното корито и рекултивиране на земи.
Изграждането на 50-метровата дига е започнало на 23 декември. Поводът е свличане на част от брега от страната на улица с къщи.

Дигата е дълга над 50 метра.


„Аз съм израснал тук. Дори и когато реката беше много буйна не е създавала проблеми, именно защото коритото й е широко, а бреговете от здрав камък. Това, което сега се свлече не е брега, а натрупвана с годините сгурия. Още повече, че хората, колкото законно, толкова и незаконно си пуснаха тръби за мръсните канали към реката и това създава постоянна влага и най-вероятно е спомогнало за свличането. А прави впечатление и друго-дигата уж трябваше да защити засегантия участък, но вместо да спре до там изграждането й продължи 50 метра”, обяснява още Панайотов и с възмущение добавя, че дори по време на робството турците позволявали на местните хора да слизат в реката, за да поят животни и да поливат градините си.
„А вече започнаха да правят забележки на хората, че реката била частна, не могло да се слиза. Какво ще стане като бетонират бреговете и построят къщи за богати?”, пита председателят на сдружението. А такива примери вече има. И в Бараково, и в Пороминово изникнаха вили до самите брегове, а участъците вече са оградени и окичени с табели „Частна собственост”. РИОСВ-Перник готви наказателни постановления за някои от собствениците, които пуснаха булдозери в реката, за да отклонят водата.
Кметът на Кочериново и кметът на село Бараково Жулиета Лазова, в чието землище е изградената 50-метрова дига, са неоткриваеми за екипа ни. Ние сме готови да публикуваме позицията им.
 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети