Пострадалите от наводнението в Дупница искат почистване на речните корита

Без помощ от държавата няма как общината да подпомогне семействата

Десислава Панайотова-Янкова
04.01.2011
размер на текста:

Месец след бедствието Капланови още не могат да се върнат в къщата си. Снимка: Архив

Пострадалите от наводненията в Дупница семейства няма да получат никаква помощ от държавата и общината, но настояват речните корита да бъдат почистени спешно, за да се избегне повторна криза с домовете им.
„Щом общината не може да ни окаже финансова помощ ще потънем в още заеми, за да ремонтираме къщите, но каква гаранция има, че бедствието няма да се повтори пак. Не може да живеем в страх и да не се вземат мерки. Коритата на Тополница и Джерман трябва да бъдат изчистени, за да знаем поне че заемите, които сега ни се налага да взимаме и ще плащаме с години си струват и няма да отидат на вятъра”, обяснява Искра Капланова. Семейната къща на Капланови и съседите им се намират срещу Рибарника на изхода от Дупница за София, точно между коритата на реките Джерман и Тополница. На 4 декември придошлите води заляха къщите там, а месец по късно пострадалите още не могат да се приберат по домовете си. Въпреки че специална машина за издърпване на влагата беше отпусната от БЧК, стените на къщите са още мокри. Балабанови са отстранили паркета си, стените им се рушат, а оцелялата техника и покъщина скалдирали у роднини и приятели.
Те са намерили подслон при роднини в Сапарева баня, където ще трябва да живеят до пролетта.
„Едва когато всичко изсъхне ще може да започнем ремонт. Къщата стягахме преди година, а всичко отиде на вятъра”, казва още Искра. След бедствието тя прокарала пътека до общината, но отговора който получава е, че държатава е отказала да окаже помощ и няма в такъв случай общината да подпомогне пострадалите.
„Това което може да се направи обаче е да бъдат изчистени коритата. Преди наводнението те бяха в растителност и прагове. От едната страна на брега пък имаше нерегламентирано сметище. Всичко това доведе до страшите за нас последствия. Така както ние ще се погрижим за дома си, така и общината трябва да се погрижи за реките. Едно е водата да влезе до дворовете, което се е случвало в края на 70-те години на минали век, но друго е да ни залее така”, обяснява още Капланова и благодари на кмета Атанас Янев, че изпратил бригада във втория ден след наводнението, която помогнала за почистването.
„Добре е, че общината изчисти коритото при Накови мост, защото ако това не беше станало водата сигурно щеше да ни залее до покрива. Благодарим на кмета за направеното до тук, но сега трябва да се вземат мерки бедствието да не се повтори”, казва още тя.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети