Пак сме първи по назадничавост

Глупави младежи без работа и разочароващ капиталов пазар е обобщението за 2010 г.

DenNews.bg
04.01.2011
размер на текста:

Две европейски статискити показват къде сме били през изминалата 2010 г.-в началото на класацията по лоши показатели и в края на опашката по добри.
14,8 % от българските младежи между 20 и 24 години са без работа или образование. Това сочат данни на Евростат, съобщи БНР.
След като през 2009 година бяхме сред най-слабо възстановяващите се пазари в региона на Централна и Източна Европа, през 2010 година индексът на сините чипове SOFIX бе сред борсовите показатели, записали най-силен спад, сочи друго проучване цитрирано от investitor.bg.
Според статистиката на Евростат, България е на осмо място в Европейския съюз по брой на неработещи и неквалифицирани младежи в посочената възрастова група. Само в четири от 27-те страни в ЕС има по-лошо образовани или неквалифицирани млади хора.
В регулярните изчисления на Investor.bg, в които попадат водещите борсови индекси в 17 държави от Централна и Източна Европа, SOFIX отново е сред разочарованията на 2010 година. Той се нарежда на второ място по спад след основния индекс в Гърция ASE 20.
През 2010 година SOFIX изгуби 15,2 на сто, сделките паднаха наполовина, а пазарът като цяло бе белязан основно от блокови сделки и прехвърляния на извънборсов пазар.
Единственият по-слаб индекс в региона е гръцкият ASE 20, който е изгубил близо 36 на сто от стойността си. За разлика от България обаче, която не бе засегната от драматични проблеми през 2010 година, Гърция бе на ръба на банкрута и бе спасена с помощта на кредит от 110 млрд. евро, отпуснати от Европейската централна банка, Международния валутен фонд и страните от еврозоната.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети