По три години затвор за счетоводителите на Братя Галеви от Кюстендилския съд

3 лв. от банкова сметка конфискува държавата за покриване на 660 092 лв. невнесен корпоративен данък

DenNews.bg
31.01.2011
размер на текста:

Пламен Галев и Ангел Христов-Геле

По 3 години лишаване от свобода постанови Кюстендилски окръжен съд за Невена Станоева и Веселин Пейчев, съответно счетоводител и управител на дружеството "Инфра Асет Мениджмънт", собственост на Братя Галеви. Обвинението срещу двамата е за неплатен корпоративен данък в размер на 660 092 лева, след приложен към годишната данъчна декларация документ с невярно съдържание.
Кюстендилските магистрати постановиха и конфискация на имуществото на подсъдимите.
За Пейчев това е лек автомобил "Ауди" и 3 лв. в банкова сметка, а за Станоева- 122 лв. по разплащателна сметка. Те ще трябва да заплатят солидарно на държавата сумата, представляваща невнесения корпоративен данък за 2007-ма година и законната лихва по него.
Данъците са били дължими по Закона за корпоративното подоходно облагане във връзка с продажба на дружеството "Инфрастрой 2001" на фирмата на бизнесмена Васил Божков "Латис" ЕООД през април 2007 г. за 5,5 млн. евро.
Собственик на "Инфрастрой 2001", която се занимава с пътна поддръжка и ремонти, по това време е "Инфра асет мениджмънт" на пернишкия бизнесмен Феодор Феодоров.
През юли 2007 той прехвърлил 2/3 от капитала на дружеството на дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов, а управлението било възложено на Веселин Пейчев.
Подсъдимите изготвили документи за фиктивни сделки на "Инфра асет" с две офшорни компании от Сейшелите. Целта била да се осчетоводят мними разходи - над 6,6 млн. лв., и така да се намали данъкът, дължим от сделката с Божков. Друга част от разходите били представени като неустойка от 2 млн. евро, платена по неизпълнен договор от "Инфра асет" за доставка на "подвижен асфалтосмесител за горещо рециклиране на място на асфалтови настилки" на сейшелското дружество.
Присъдата може да се обжалва пред Софийски Апелативен съд в 15- дневен срок.


 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети