С разходка по промили от 1 до 25 ОбС-Бобов дол прие такса „смет” за 2011 г.

Десислава Панайотова-Янкова
28.01.2011
размер на текста:

Съветниците се умориха от дебати и гласуване до приемането на такса "смет". Снимки: dennews.bg

С разходка по промили от 1 до 25 и изчерпателни дебати ОбС-Бобов дол прие такса „смет” за 2011 г., по предложената докладна от градоначалника Грети Алексова. За настоящата година гражданите ще плащат за сметоизвозване и почистване 3 промила, а фирмите и юридически лица 20 промила върху данъчната оценка на имотите.
Пропадна идеята на общинския съветник Димитър Атанасов за облагане на база количество смет, след като съветниците се обединиха около мнението, че идеята е неприложима за местните условия и нрав.
„Нали ако се каже по количество, всеки ще тича да хвърля в кофата на съседа. Значи преди това трябва да осигурим кофи с катинар”, обясни съветникът о БСП Борис Делибалтов, известен повече с певческата си кариера и прозвището Борис Дали.
Бившият кмет Йорданка Каленичкова пък беше категорична, че и приетите промили са високи за населението.
„Ние не сме се събрали тук да дерем кожите на хората, а и не бива да пресоляваме манджата за юридическите лица. Че нали си спомняте преди няколко години как ТЕЦ „Бобов дол” искаше да прехвърли сметопочистването си към Дупница, заради по-изгодните такси. Аз сравних промилите в Бобов дол с тези в други общини и излиза, че тук са едни от най-високите, а нашето население не е в цветущо финансово състояние”, обясни червената дама.

Кофи празни-боклук налице.


Според председателят на местния парламент Нели Карипова пък поисканите средства от страна на общинското педприятие „Чистота озеленяване и благоустройство” за ликвидиране на нерегламентирани сметища и гориво, са необосновано високи.
„В Дупница парите са два пъти по-малко, а по площ Бобов дол е по-малък”, каза тя на което атакистът Стоичко Стоянов отговори, че „в Бобов дол е по-връло”.
Съветникът Павел Нинов пък направи най-драстичните предложения за такса „смет”. Първончално той поиска 25 промила за фирми и 4 промила за граждани.
„Ама нали тази година е година на избори, затова предлагам по един промил и за граждани и за юридически лица”, отсече той. Предложението му беше прието със смях от съветниците, които бяха принуденои да го гласуват и с ужас от страна на представителите на почистващата фирма, за които това беше опит за затриване не само на общинското предприятие, но и на самата община.
След 20 минутна почивка, в която съветниците трябваше да избистрят позицииите си, кметът на Бобов дол Грети Алексова защити предложението си за намялаявна на такса смет за гражданите от 4 на 3 промила и за фирми от 25 на 20 промила.
„Ние сме длъжни да постигнем по-голяма справедливост в местните такси. Миналата година таксата беше същата като за 2009 г., а през 206-2007 г. промилите бяха 3 и 30. Аз винаги съм изразявала мнението, че трябва да се върви към изравняване на промилите за граждани и фирми, като за обезпечаване на дейността за сметопочистване и сметоизвозване промилите трябва да бъдат 13 за физически и юридически лица. Не съм съгласна с казаното, че в Бобов дол таксата е най-висока, защото при нас данъчните оценки на имотиоте, върху които се изчислява таксата, са в пъти по ниски от тези в други градове и крайната цифра е напълно приемлива”, обясни Алексова.
След думите й БСП оттегли предложението си за 2,5 промила за граждани. Така тази година гражданите и фирмите от всички населени места в общината ще плащат еднаква такса „смет”-3 промила за граждани и 20 за фирми.
 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети