„Дупница регистър имоти" АД разгорещи страстите в ОбС

Кметът Атанас Янев обясни, че общината ще спести милиони левове от заснемане на имотите

Даниела Методиева
27.01.2011
размер на текста:

И Дангов обвини Янев и екипа му в кражба. Снимки: dennews.bg

Идеята за учредяване на акционерното дружество „Дупница регистър имоти” между общината и американската компания „Панел груп България” ООД разгорещи страстите в залата за заседания на местния парламент днес.
Съвсем очаквано съветниците от Атака Милен Попов и Методи Стойнев и Първан Дангов от БСП гласуваха „против”.
Четиримата им колеги от ГЕРБ се въздържаха, те бяха последвани и отт независимия съветник Иван Танев и Емилия Михайлова от ОДС.
Двамата съветници от Атака Милен Попов и Методи Стойнев, които изказаха своето отношение на вчерашната пресконефренция, не бяха много активни. Милен Попов отново попита защо общината ще участва само с 49% акции в дружеството.

Зам.-кметът Йорданов разясни надълго каква е целта на новосъздаденото дружество.

В дебатите се впусна бившият кмет и общински съветник от БСП Първан Дангов, който също като тях бе краен в мнението си и изрази сериозни опасения за бъдещето на имотите, които община Дупница ще апортира в дружеството.
„Ако досега е имало съмнения, че до края на този мандат де що има ще се краде, то сега вече няма никакво съмнение. Защо точно атрактивните имоти в местността Рибарника трябва да се апортират от страна на общината в това дружество. И каква е гаранцията, че в един момент може да се окажем без тях. Господин кмете, вие чувствате ли се лично отговорен за тази сделка”?, попита от микрофона в залата Дангов.
Господин Дангов, не отговарям на въпроси, които са ясни и за които вече има взето решение от Общинския съвет. Аз само изпълнявам решенията на ОбС”, бе отговорът на кмета Атанас Янев.
Общинският съветник от ОДС д-р Панчо Панайотов изтъкна, че в залата се създават флуиди на съмнение и е добре казусът да бъде разяснен, за да реши и самият той дали да одобри тази докладна.
С тази задача се зае заместник-кметът Йордан Йорданов, който изтъкна, че по времето, когато Дангов е бил кмет, представители на американската компания са идвали в кабинета му със същото предложение. Йорданов обясни, че целта на създаването на акционерното дружество Дупница регистър имоти и да се направи уеднаквяване на кадастралните регистри в града.
Ако се съмнявате за легитимността на Панел България груп ООД питайте американското правителство или посланика на САЩ. Тази компания е работила под патронажа на Световната банка в държави от Латинска Америка, Ервопа, а отскоро и в съседна Румъния. С учредяването на това дружество общината ще разгърне мощна система за управление на собствеността. Управителката Елена Панаритис е професор в един американски университет”, обясни Йорданов. След това замествник-кметът раздаде и разяснителни брошури на общинските съветници.

Кметът Атанас Янев и председателя на ОбС Явор Тодоров също дадоха своето становище за предимствата на дружеството.


Във връзка с отправените съмнения от страна на атакистите, че информацията в изготвения регистър на имотите от страна на акционерното дружество ще бъде секретна, председателят на общинския съвет Явор Тодоров отговори, че това е така, защото ще има и лични данни на граждани.
Преди гласуването кметът Атанас Янев обясни, че ако бъде наета външна фирма, заснемането на един имот ще струва 1 800 лева и това би означавало да се броят милиони левове. Чрез влизането на община Дупница в акционерното дружество с имоти, това спестява огромни средства, а от страна на „Панел Груп България” ООД ще се влеят свежи пари, обясни градоначалникът.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети