Жива бомба отвори ада на московско летище

DenNews.bg
24.01.2011
размер на текста:

броят на загиналите расте. Снимка: AP

Жива бобма вдигна във въздуха най-голямото московско летище "Домодедово". Броят на загиналите и ранените непрекъснато расте, но по последна информация са загинали 31 души, а над 130 са ранени.
Спецслужбите нямат съмнение, че се касае за планиран терористичен атентат дело на самоубиец. Той се е самовзривил край багажната лента в залата за международни полети.
Според РИА "Новости" спасителни екипи са разрушили една от стените на сградата, за да се ускори опразването на терминала и по-бързо да се изнасят пострадалите.
Атентаторът е бил сред тълпата посрещачи и жертвите са сред тях. Източник от органите на реда сподели пред "Интерфакс", че в подготовката на атентата вероятно са участвали трима мъже, които известно време са живели в столицата. "Сега те са обявени за общонационално издирване", добавя източникът, цитиран от dnevnik. bg.
По информация на "РИА Новости" бомбата е била обвита с метални парчета, за да има по-голям поразяващ ефект.
Очевидци предават в микроблога Twitter, че навсякъде се виждат части от тела.
В Twitter, който в момента е почти единственият източник на информация, свидетел твърди, че е имало два взрива. Друг потребител на социалната медия казва, че от залата, в която е прогърмял взривътя е изтичал милиционер с разкъсани дрехи, който е крещял: "Спасих се! Аз се спасих, а те загинаха."
Отново от Twitter става ясно, че жертвите са от полет от Самара, но информацията не е официално потвърдена.
Потребители на мрежата се организират, за да помогнат с транспорт за евакуирането на хората.
Според "Интерфакс" задържано е кацането на няколко международни полета. На сайта на летището е посочено, че това са пристигащи от Китай, Германия, Турция, Виетнам и Армения, но няма данни за новия час за приземяването им.
На "Домодедово" са предприети мерки срещу извършването на втори атентат от евентуални съучастници на терориста. "Става дума за устройства, заглушаващи сигнала на мобилните телефони", обяснява представител на службите пред "Интерфакс".
Говорителят на "Внуково" Елена Крилова каза, че летището работи в режим на заплаха от терористичен атентат, а на всички столични аерогари е засилен режимът за сигурност. Започнало е подробно преглеждане на багажа, включително на ръчния.
Засилени са мерките за сигурност в цяла Москва. Особено внимание се отделя на места, където се събират или преминават много хора и специално на градския транспорт.

 

Не е получена официална информация в Министерството на външните работи за пострадали българи при взрива на московското летище "Домодедово". Това каза за Агенция "Фокус" говорителят на министерството Весела Чернева. От София до Москва съвместни полети изпълняват националните превозвачи "България ер" и "Аерофлот". Техните самолети кацат на "Шереметиево". Последно самолет на "България ер" е излетял за Москва в 15.15 часа софийско време. Полети от и до летище "Домодедово" се изпълняват от "Сибирските авиолинии". Полет на компанията успешно е кацнал на летище Варна в 14.57 часа. Излетял е в 15.54 часа. От Бургас самолет на "Сибирските авиолинии" е излетял за "Домодедово" в 13.12 часа. На летище Пловдив днес няма полети до Москва и обратно.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети