„Зелен” проект лекува природата на Сапарева баня

Така общинското ръководство ще отговори на упреците, че не се грижи за опазване на околната среда

Десислава Панайотова-Янкова
24.01.2011
размер на текста:

Васил Маргин

Община Сапарева баня отговаря на всички упреци, че гази природата в името на инвеститорските интереси и изграждане на туристически дестинации с проект за опазване и възстановяване на биоразнообразието на своя територия. Проектът, който засега е на идейна фаза чака одобрение от страна на Общински съвет за кандидатстване по Оперативна програма „Околна среда”. Докладната е включена в дневния ред за предстоящата в края на тази седмица сесия на ОбС, а според заместник-кметът Васил Маргин ще получи одобрение от народните избраници.
Проекът предвижда екологично проучване на флората и фауната и дейности за опазване и възстановяване на нарушени местообитания. Оценката на екологичното състояние на дивата природа ще бъде съпроводена и от информационна кампания.
„Това е доказателство, че ние имаме ангажимент за опазване на околната среда и въпреки че развиваме туризъм, не пренебрегваме оцеляването и опазването на дивите животни и растения”, обясни Маргин.
Освен дейности по защита на животни и растения, е възможно в проекта да залегне и залесяване на територии до 30 хектара.
„Финансовите параметри все още не са изяснени напълно. Имаме рамка, но едва след екологичното проучване на популациите и състоянието ще имаме ясни параметри”, уточни още заместник-кметът.
 

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети