Полицаи изловиха 14 колеги, рекитирали на Дунав мост

Граничните чнгета връщали „ресто” по високи рушвети, изнудваните обменяли валута в близко чейндж бюро

DenNews.bg
21.01.2011
размер на текста:

Снимка: пресцентър МВР

14 гранични полицаи на ГКПП Дунав мост са задържани при операция на дирекция „Вътрешна сигурност” на МВР вчера. Новината обяви вътрешният министър Цветан Цветанов, малко след като правителството на Бойко Борисов полуи вот на доверие от парламента.
По първоначални данни граничарите изнудвали преминаващите през пункта чужди граждани - предимно транзитно пътуващите извън Европейския съюз.
Операцията на на дирекция „Вътрешна сигурност” и Софийска градска прокуратура е проведена вчера, след съвместни действия по разследване, наблюдавано от Върховна касационна прокуратура. Установено е, че в продължителен период от време четиринайсет български гранични полицаи от ГКПП Дунав мост са изнудвали за подкуп преминаващите през пункта чужди граждани. В част от случаите граничарите взимали исканата сума в щатски долари и дори връщали „ресто” на чужденците, ако дадената банкнота била с висок номинал. Някои от служителите пък искали единствено евро - ако жертвите им предложели друга валута, то те били принуждавани да я обменят в близкото чейндж бюро в евро. Имало и трети вариант – когато транзитно преминаващите отказвали да дадат подкуп. Тогава полицаите влизали в превозните им средства и взимали цигари, алкохол и други продукти.
На десет от граничните полицаи е наложила мярка за неотклонение „задържане под стража” за срок от 72 часа. Другите четирима са освободени срещу парична гаранция.
Със заповед на директора на ГД „Гранична полиция” е започнала дисциплинарна проверка по случая.
Извършеното разследване на пункта е в рамките на постоянно действащата операция „Граници”, съобщават от пресцентъра на МВР.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети