Прокуратурата заключи: Записите Борисов-Танов са манипулирани

DenNews.bg
20.01.2011
размер на текста:

Ваньо Танов е бил подслушван законно. Снимка: news.bg

Записите на разговори между премиера Бойко Борисов и шефа на Митниците Ваньо Танов са манипулирани технически. Това сочи заключение на прокуратурата. Според него звукозаписите, предоставени за изследване, не са оригинали и върху тях е извършена допълнителна манипулация. Резултатите от поисканата от прокуратурата експертиза показват, че част от записите са прехвърлени от един носител на друг. Но не се уточнява за кои разговори точно става въпрос.
От доклада, който беше качен на сайта на Главна прокуратура става ясно още, че качеството на трите записа е различно, но пък във всеки от тях се чува един и същи фонов звук. Експертите правят предположение, че това са записи, които са пуснати от компютър и са записани от колонките с диктофон.
Анализирани са речта, смисълът и интонацията на хората в разговорите и се прави извод, че има нарушени параметри. На места в звукозаписите се откривало пропадане на отделни звуци в началото, средата или края на думите. Затова, според прокуратурата, експертизата доказва, че разговорите не са оригинални и са манипулирани, но всъщност не е посочено какъв вид манипулация има (може да е пренареждане, изрязване на част от разговора и т.н.). Прокуратурата уточнява, че се очакват още експертизи и продължава разследването.
По-рано стана ясно, че шефът на Митниците е бил подслушван законно по искане на прокурор от специализираното звено.
 

Не може да се установи дали записите на разговори на премиера Бойко Борисов, министъра на финансите Симеон Дянков, директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов и бившия му заместник Антоний Странджев, които вестник "Галерия" оповести, са от специални разузнавателни средства. Това научи БТА от запознати. СРС срещу Ваньо Танов са водени по разследване за контрабанда, но не са доказали престъпление и са унищожени. Поради тази причина записите, изнесени в медиите, не могат да се сравнят с тези от СРС.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети