Грипната епидемия затваря от утре 6 училища в Дупнишко

Заболеваемостта в тези школа е над 30% сред учениците, сочат данните от РИОКОЗ

dennews.bg
19.01.2011
размер на текста:

Грипната епидемия затваря от утре 6 училища в Дупнишко.
Специалистите от РИОКОЗ- Кюстендил следят ежедневно броят на отсъстващите деца и имат готовност да обяват ваканция и в други училища в околията, обясни говорителят Елена Андонова.
Със заповед на шефа на РИОКОЗ Михаил Кметски днес е препоръчано на началника на Инспектората по образованието в Кюстендил Радостина Новакова от утре до 26-и януари врати да затворят дупнишките училища „Неофит Рилски”, „П. Хилендарски”, „Евлоги Георгиев” и „Христаки Павлович” и школата в селата Крайници, Джерман. В грипна ваканция от утре излизат и възпитаниците на помощното училище в кочериновското село Стоб.
Над 30% отсъствие в тези училища заради заболяване и това е причината от РИОКОЗ вече да е изпратено писмо до Радостина Новакова.
Следи се обстановката в останалите училища в община Дупница, в ОУ „Аверкий Попстоянов” в Рила и ОУ „Христо Ботев” в Кочериново, където ако се наложи, също ще бъде обявена грипна ваканция.
373, 8 на 10 000 души, 254, 93 на 10 000 за Рила 201, 6 в Кочериново.
Освен в Дупница, Рила и Кочериново, от Министерство на образованието обявиха грипна епидемия от днес и в общините Благоевград и Петрич. Вчера такава бе обявена в София-област.

Във връзка с разпространението на епидемията Министерство на здравеопазването припомня:
За предпазване от заразяване, най-важно е да се избягват контакти с болни хора и да се спазва добра лична хигиена. Това включва следните неща:
често измиване на ръцете с вода и сапун използване на дезинфекциращи кърпички за еднократна употреба на спиртна основазакриване с ръка на устата и носа при кихане или кашляне, избягването на търкането на очи с мръсни ръце, често проветряване на въздуха в затворени помещения, редовно дезинфекциране на повърхностите в затворените помещения, измиване и дезинфекциране на играчките за малките деца
При наличие на симптоми на грип всеки човек трябва да посети личния си лекар и да не ходи болен на работа или училище. И през тази година МЗ е осигурило антивирусни препарати, които се отпускат по преценка на специалист в болничните заведения.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети