Силен ход или стягане на редиците е вота на доверие към правителството?

DenNews.bg
19.01.2011
размер на текста:

Министрите са спокойни за оцеляването на кабинета. Снимка: news.bg

Силен ход на премиера Бойко Борисов и опит да бъдат стегнати редиците на мнозинството на ГЕРБ в парламента. Това са първите отзиви от страна на управляващи и опозиция по решението на Борисов да бъде гласувано доверие на кабинета. Това е втория случай в новата история на България, в който министър-председател подлага кабинета си на изпит. Първият – с правителството на Филип Димитров завърши фатално за него.

Настоящите министри обаче са не само спокойни за оцеляването си, но и определят хода на премиера като силен и добър.

Преди заседанието на Министерския съвет днес някои от членовете му обявиха, че очакват парламентът да даде вот на доверие на правителството.
„Винаги има риск, но смятаме, че правителството ще успее в този вот”, казава министърът на спорта Свилен Нейков пред dnevnik.bg, обощавайки мнението на колегите си. Той очаква след вота кабинетът да работи по-спокойно.
Според лидерите на опозицията обаче решението на премиера показва, че управляващите искат формално да "запушат" скандалите и да дисциплинират мнозинството.
„Бойко Борисов може да получи вот на доверие в парламента, но не е ясно какъв е вотът на обществото”, коментира лидерът на БСП Сергей Станишев пред БТА.
Според Мартин Димитров-съпредседател на „Синята коалиция” фактът, че в момента се иска вот на доверие, означава, че управляващите са „много притеснени и не знаят какво правят, което е лошо за България".
Очаква се депутатите от „Атака” и народните представители от ГЕРБ да формират здраво мнозинство и вотът да мине.
Според изследване на МБМД въпреки скандалите с подслушаните разговори на Борисов, доверието към премиера се запазва в рамките на 43-44%.
През последните 20 години само веднъж министър-председател е искал вот на доверие от парламента - през 1992 г. тогавашният премиер Филип Димитров след скандал с шефа на разузнаването Бриго Аспарухов. Правителството на СДС тогава не получи достатъчно подкрепа и подаде оставка.
още по темата
Според Конституцията по-трудно е да падне кабинетът при внесен вот на недоверие, отколкото при поискан вот на доверие.
За да получи доверие кабинетът, е нужно мнозинство повече от половината от присъстващите народни представители. Когато Министерският съвет не получи исканото доверие, министър-председателят подава оставката на правителството.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети