Преди 19 г. Дупница се връща в историята с историческото си име

С президентски указ, минал на поправителен, на 14 януари 1992 г. се отменя комунистическото име на града-Станке Димитров

Десислава Панайотова-Янкова
14.01.2011
размер на текста:

Преди 19 г. Дупница се връща в историята с историческото си име. С президентски указ, минал на поправителен заради техническа грешка, на 14 януари 1992 г. се сбъдва мечтата на свободолюбивите и независими граждани на града за отмяна на комунистическото му име-Станке Димитров.
Малцина си спомнят подробно събитията от първите демократични години на града, но краеведът на Дупнишка околия Иван Хаджийски ги припомни за читателите на DenNews.bg.
На 20 декември 1991 г. Общински съвет с председател Михаил Панчев взема решение за връщане на историческото име на града, по предложение на първия демократично избран кмет на града Панчо Панайотов.
На 7 януари 1992 г. първият президент на нова България Желю Желев издава Указ за преименуването на града, но в него е допусната техническа грешка, останала от комунистическата бюрюкрация. Общински съвет е наречен Изпълнителен комитет, заради което се налага връщане на официалния документ за поправка.
На 14 януари Указът е издаден и влиза в сила. Така град Станке Димитров остава в старите учебници и сърцата на партийните лидери и членове, но на картата се връща Дупница.


Интервю с първия кмет на Дупница, избран с демократични избори Панчо Панайотов четете в рубриката „Интервю”
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети