Съдебно решение дооплете споровете кмет-ОбС в Бобов дол

Десислава Панайотова-Янкова
13.01.2011
размер на текста:

Нели Карипова

Съдебно решение по спор между ОбС и кмета на Бобов дол Грети Алексова дооплете споровете между председателя на местния парламент Нели Карипова и градоначалника.
Интересният казус в миньорската община се заплете, след като решение за прилагане на антикризисни мерки на Общински съвет от средата на 2010 г. постановяваше намаляване на месечните разходи за гориво и телефоните на общинска администрация, беше обжалвано от кмета.
„Сега съдът оставя в сила решението на ОбС и постановява, че кметът трябва да се съобрази с приетото от съветниците намаляване на месечните разходи. Това обаче не беше направено, а бюджетната година вече приключи. Казано с други думи, няма как да се коригират разходите за изминалата година и е налице нарушение на бюджетната процедура”, обясни за dennews.bg председателят на ОбС Нели Карипова.
На въпроса как може да се коригира ситуацията, тя обясни, че въпросът ще бъде дебатиран още на първата сесия за 2011 г., която ще бъде свикана към края на месец януари.
„В решението на съда се казва, че той не е компетентния орган и не може да се произнесе по бюджета. Според съда отговорност за тези спорове носи Сметната палата. С писмо аз уведомих финансовата институция преди месеци и преди 10-ина дни получих писмо, че те могат само да контролират изпълнението по бюджета. Така се оказваме в интересна ситуация, тъй като аз обжалвам решението на ОбС заради процедурни нарушения, а не по целесъобразност”, обясни от своя страна Алексова.

Грети Алексова


Тя обжалва решението на окръжните магистрати в Кюстендил пред Върховния административен съд. Според нея спорът пък остава в миналото, защото ОбС вече прие актуализацията на бюджета.
Що се отнася до другите решение на ОбС, обжалвани от кмета Грети Алексова наред с антикризисните мерки-средствата за читалищата и структурните промени на общинска администрация, съдът е отсъдил в нейна полза.
С друго решение на Кюстендилски административен съд магистратите оставят в сила приетия от ОбС правилник за дейността и организацията на общинското предприятие „Чистота, озеленяване и благоустройство”, който беше оспорван от Алексова.
Според Карипова повод за обжалването на правилника станал това, че той бил писан по изискванията на закона за общинската собственоственост.
„Така вместо да се избира еднолично от кмета управителя на предприятието, трябва да бъде избран на конкурс през ОбС. Наред с това с правилника се конкретизират дейностите, начина на финансиране и цялата работа на предприятието”, обясни Карипова. Според нея решението на съда обаче няма да поклати от поста й сегашния управител Мая Спасова, тъй като тя беше назначена с решение на кмета, но преди приемането на спорния правилник.
„Решението беше продиктувано от желанието на съветниците да сложат за управител свой човек. Но истината е, че между правилника и закона има сблъсък. Едно е търговското дружество, по което принципал е ОбС, друго е общинско предприятие, за което отговорност носи кметът. Дори и да се съобразя с правилника и да освободя управителя знам, че съм права и ще се наложи връщането на управителя”, обясни от своя страна Алексова и припомни, че за 3 г. общината е успяла да вдигне на крака общинското предприятие.
 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети