Отново отложиха делото за смъртта на Райна Хаджийска

Даниела Методиева
12.01.2011
размер на текста:

Според наблюдаващият прокурор Йордан Георгиев става въпрос за убийство. Снимка: dennews.bg

Делото за смъртта на 25-годишната Райна Хаджийска от Дупница бе отложено днес за пореден път. Причината за това се оказа липсата на нова тройна експертиза от Института по механика и биомеханика към БАН, обясни окръжният прокурор Йордан Георгиев. Държавният обвинител държи на тезата, че Райна Хаджийска е била блъсната от 8-ия етаж от брат й Георги на 9-и април 2005-а година, а не както твърди неговата защита, че тя сама е паднала.
След заседанието днес Йордан Георгиев обясни, че самите показания на брата на Райна Хаджийска са достатъчни той да бъде осъден за убийство. В тях веднъж Георги твърдял, че е спал дълбоко, когато чул падането на сестра си. Според наблюдаващия прокурор няма как 5 минути след инцидента Георги да е успял да види трупа на сестра си и да се обади веднага в полицията. Минути преди падането, Георги е слизал с асансьора пред блока, за да бие сестра си, която имала среща с някакви мъже, които я ползвали като проститутка, според показанията му.
Че става въпрос за убийство, потвърдиха и специалистите от Института по криминология към МВР, които на заседание през месец април миналата година обясниха, че детекторът на лъжата е отчел, че Георги е бутнал Райна от 8-ия етаж.
Делото за смъртта на Райна Хаджийска се точи вече 6-а година по различни причини.
На последното заседание на 10-и октомври миналата година стана ясно, че учените от Института по Механика и биомеханика към БАН си противоречат за тройната биомеханична експертиза от писмо, пристигнало от новото попълнение на екипа. В него професор Киряков уведоми съдебния състав, че с някои от точките на изготвената от неговите колеги тройна експертиза, не е съгласен, без да уточнява за какво точно става въпрос. Това бе причината и прокурорът по делото Йордан Георгиев да поискат нова експертиза.
Така цялата история на делото се върна на етап досъдебно производство от 15-и април 2005-а година.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети