Констатирано: Катин e погазил закона с дигите в река Рилска

Един декар от НАТУРА е унищожен, вместо защитна стена багерите направили опасен бързей, заключи поверка на РИОСВ-Перник и Басейнова дирекция днес

Десислава Панайотова-Янкова
10.01.2011
размер на текста:

Кметът на Кочериново Костадин Катин е нарушил няколко закона с изграждането на диги в коритото на река Рилска, скрити зад аварийни работи след наводнението от началото на месец декември. Това е констатирала проверка на експерти от РИОСВ-Перник и Басейнова дирекция-Благоевград черно на бяло днес.
Проверката е извършена по сигнал на председателя на гражданското сдружение за защита на Рилското корито Методи Панайотов.
При проверка на 28-и декември от Басейнова дирекция постановяват строителните работи в речното корито, започнати на Бъдни вечер в землището на село Бараково да бъдат спрени незабавно. Въпреки това в събота- 8-и януари с техниката на наета от община Кочериново пернишка фирма влиза отново в реката и изгражда масивни 3-метрови диги дълги по 300 метра, утеснявайки коритото драстично.
„Сега реката тече в един тесен улей и водата е изключително бърза. Катин използва малките щети от наводнението, за да си направи дигите, които искаше да изгради с проект, но той беше спрян от Министерство на околната среда и водите. Дигите започнаха да бъдат изграждани уж за да предпазят улицата с къщи, където при наводнението се свлече малка част от брега. Сегашната ситуация е много по-опасна обаче, защото в тесния улей водата е бърза и при евентуални дъждове или при топенето на снега ще стане още по-опасно. Нас ни е спасявало именно, че коритото на реката е широко, а бреговете й са от здрав камък. Дори това което се свлече не беше част от брега, а сгурия трупана с години”, обяснява Панайотов.
Експертите днес са констатирали още, че е унищожена над един декар растителност от НАТУРА 2000 и че липсва документация и съгласуване за извършване на строителните работи.

Костадин Катин


„Проверяващите изтъкнаха, че при авария кметът има право да взема спешни мерки, но само в границите на неотложните работи. Това беше целенасочено извършено и е пренебрегната законовата документация, подаването й в РИОСВ и Басейнова дирекция, съгласуването и издаването на становища от тяхна страна. Още повече, че тези становища не могат да са по-различни от забрана за изграждане на диги, защото реката е в НАТУРА и един път вече екоминистърката се произнесе, че там диги не трябва да се правят”, обяснява още Панайотов.
Най-вероятно констатациите ще бъдат отнесени и към прокуратурата, тъй като са нарушени няколко закона.
На проверките днес е присъствала и кметът на Бараково Жулиета Лазова. Пред dennews.bg тя коментира, че у нея няма никакви документи, а за строителните работи отговаря община Кочериново. „Е, какво за дигите...Станаха. Казаха иначе да не влизат машини докато не се одобри проекта”, каза тя по телефона, визирайки проекта на община Кочериново за цялостна реконструкция на река Рилска, включващ изграждане на диги, бетониране на коритото и рекултивация на 80 декара земя по поречието от моста на с. Бараково до моста на с. Пороминово.
Веднъж този проект беше спрян от министър Нона Караджова. Вместо да обжалва в посочения 14-дневен срок пред Върховния административен съд, Катин е пуснал нов проект, с единствена разлика в декарите за рекултивация.
Остава загадка кой и как ще финансира сега изградените в река Рилска диги. Днес по телефона чрез Лазова, Катин е обяснил, че човекът с документите не бил на работа. Но на експертите все още не са представени разчети за това от къде ще дойдат парите за дигите.
DenNews.bg припомня, че след наводненията в началото на декември от Комисията по бедствия и аварии към Министерски съвет бяха отпуснати пари за отстраняване на щети само на община Дупница, където бедствието нанесе най-големи вреди по общинска инфраструктурата и частни къщи.
Община Бобов дол например, ще заложи на проекти за възстановяване на щетите.
 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети