Антиалкохолни екстремисти превъзпитават пияници с бой

DenNews.bg
09.09.2010
размер на текста:

800 хил. души годишно умират от последиците от алкохола.

В руския град Ростов на Дон антиалкохолни екстремисти нападат хора, които пият спиртни напитки, предаде АП.
Бандата пребива от бой младежи, които пият бира на улицата и е издраскала навсякъде в южния руски град графити с надписи: "Руснакът не се натрясква!" и "Стига сме се натрясквали!".
От началото на септември са регистрирани няколко подобни случая.
Младо момиче разказва в интернет-портал, че тийнейджъри на възраст между 14 и 16 години атакували свои връстници, излизащи от магазини с шишета бира в ръка. Нападателите носели джинси и бели медицински маски на лицата, като някои от тях имали на тениските си надписи на старославянски език.
Според сайта HvatitBuhat.ru (буквално "стига сме се натрясквали") целта на тези "акции" е да "информират всички за катастрофалната ситуация в страната", в която "800 хил. души годишно умират от последиците от алкохола".
Такива атаки са описани в блогове, но до момента никой не е подал официална жалба, съобщи говорител на милицията.
Преди година руският президент Дмитрий Медведев призна, че мерките, взети в последно време от държавата, за да бъде намалена употребата на алкохолни напитки в страната, са дали, "нулев резултат".
През лятото властите предприеха нови стъпки срещу водката и другите високоградусни напитки, които по официални данни причиняват всяка година смъртта на половин милион руснаци.
От 6 август шофьорите нямат право да пият изобщо алкохол. В края на месеца бе забранена нощната продажба на високоалкохолни напитки в Москва.
Руските власти освен това помагат през последните години за създаването на прокремълски младежки движения, които пропагандират воденето на здравословен начин на живот, отбелязва агенция АФП, цитирана от vesti.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети