Войводи режат глави в НСИ, не може да се броиш като македонец

DenNews.bg
07.09.2010
размер на текста:

Войводите са готови да бойкотират преброяването. Снимка:bnews

Членовете на ВМРО - НИЕ изразиха възмущението си от създадената възможност при преброяването през 2011 г. българските граждани да бъдат вписвани като българо-мохамедани или македонци.
„Тези, които са създали тази възможност приравняваме към чудовището Йосиф Сталин, който кръсти татари милионите българи в бившия Съветски съюз, изповядващи исляма”, се казва в изявлението на ВМРО - НИЕ.
„Приравняваме ги и към Димитров, другите слуги на Коминтерна и вълците на югославската УДБА, които се опитваха да разделят българите на македонци, добруджанци, тракийци и шопи”, пише още в позицията на движението.
Оттам са на мнение, че е недопустимо държавни служители да се държат като онези, които пробваха общественото мнение с „революционната" идея да въведат латиницата в България.
„Обръщаме се към премиера Бойко Борисов с тревогата, че следващия опит на подобни свръхдемократи може да бъде до сменят името на държавата, просъществувала до днес със своето гордо етническо име България.
Спрете тези опити, г-н премиер, и накажете с уволнение виновните в лицето председателя на Националния статистически институт доц. Марияна Коцева и зам. председателите Мустафа Хасан, Гергана Михайлова и Галина Лукарска”, поискаха от ВМРО - НИЕ.
Представители на движението заявиха, че ако не последват бързи действия в тази посока, ще бойкотират преброяването и догодина ще използват възможността да се преброят сами в интернет страницата на НСИ, където ще се впишат като автохтонци /местни/, съобщава News.bg.
„Смятаме, че в анкетните карти не трябва да има никакви подсказки за възможните отговори за етническа принадлежност, а да има бяло поле, в което сам съзнателно да заяви какъв се чувства”, заявиха още от ВМРО - НИЕ.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети