КНСБ и КТ „Подкрепа” стягат протест срещу пенсионната реформа

DenNews.bg
06.09.2010
размер на текста:

Решението ще бъде взето на 10 септември. Снимка: news.bg

КНСБ и КТ "Подкрепа" готвят структурите си за протести, ако правителството не оттегли от парламента проекта за промени в Кодекса за социално осигуряване, с който се осъществява пенсионната реформа. Поправките предвиждат стажа за пенсия да се увеличи с по една година през следващите три години и през 2013 г. мъжете да се пенсионират след 40 години работа, а жените - след 37 г.
Решението кога да се протестира ще бъде взето на 10 септември. Това обясни Валентин Никифоров, вицепрезидент на синдикалната организация. Преди около месец синдикатите предупредиха, че ще излязат на улицата при обсъждането на законопроекта в пленарна зала.
"С промените няма да се осигури стабилитета на Националния осигурителен институт. Вместо това механично се увеличава възрастта за пенсиониране на хората и се повишава осигурителният стаж", каза Никифоров. Според него в условията на висока безработица това ще попречи на много българи да се пенсионират. "Не приемаме това и сме категорични, че ще организираме всички позволени от закона синдикални действия", заяви още той. "Не приемаме и замразяването на доходите и на пенсиите така, както г-н Симеон Дянков се опитва да анонсира", каза още вицепрезидентът на КНСБ.
Паралелно с недоволството си срещу прокарваната от министъра на труда Тотю Младенов пенсионна реформа синдикатите одобриха предложението му от 2011 г. минималната заплата да се увеличи от 240 лв. на 270 лв. Това е искане на КНСБ и КТ "Подкрепа" още от първите преговори за антикризисните мерки/ По информация на КНСБ около 162 хил. души получават минимална заплата, а 37 хил. от тях са в бюджетната сфера.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети