Божията милост пази река Рилска от вецове

С водосвет представители на цялото Рилско корито отпразнуваха съдебната забрана за строеж на централа в Бараково

Десислава Панайотова-Янкова
05.09.2010
размер на текста:

Десетки се стекоха на реката в Бараково. Снимка: DenNews.bg

Вече и Божията милост пази река Рилска от лоши помисли и намерения за строежи на водни централи, които биха засегнали природата и ландшафта на цялата долина. С водосвет и свещички в ръка десетки представители на цялото Рилско корито отпразнуваха съдебната победа, с която Върховният административен съд наложи забрана за строеж на ВЕЦ в село Бараково.
Днешният ден се записа в историята с единомислието на хората и с това, че основният двигател на съпротивата срещу централите Методи Панайотов откри паметник.
„В него съчетаваме трите символа на Рилската долина. Двата камъка са правени някога от майстор Минчо за машините на Балабановата фабрика, която е давала живот на целия регион. Направени са от 5 вида пясък от реката и са по-здрави от дотогава използваните италиански камъни с вулканична лава. Най-отгоре сложихме един камък от реката, а отпред изписахме стих на поета Биньо Иванов, който е роден тук”, обясни развълнувано Панайотов.
Съученикът и приятел на поета и настоящ треньор по баскетбол Георги Шиков откри каменна плоча, която упоменава, че крайречната улица вече носи името на Биньо Иванов.
Местният отец Светослав Кючуков отслужи водосвет и напомни на миряните, че Бог е създал природата съвършена и наша задача е да я пазим.
„Има ли вода-има живот, няма ли вода-няма живот. Затова, дай Боже, тази река никога да не пресъхва”, каза отецът преди да поръси за здраве присъстващите.
Методи Панайотов благодари на кмета на съседното село Пороминово Венелин Петров, благодарение на който населението разбра почти в последния възможен момент за обжалване намеренията на инствеститорите. Благодарности получи и Ангел Велинов, който въпреки че не е местен, даде голяма подкрепа на съпротивата. В края на официалните изказвания обаче всички присъстващи напомниха, че най-голяма заслуга за победата има самият Методи Панайотов, затова и той получи камари цветя и искрени поздравления.
Сред гостите на празника бяха синът на Биньо Иванов, както и председателят на ОбС-Дупница Явор Тодоров и синът му Орлин.

Фоторепортаж вижте в „Денят в снимки”
 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети