Кюстендилец взима здравето, БСП няма да го подкрепи

И нов министър не спира протестите на лекарите

DenNews.bg
30.09.2010
размер на текста:

Според министър Симеон Дянков Костадинов ще има летящ старт. Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов ще предложи на депутатите кандидатурата на Стефан Константинов за министър на здравеопазването, съобщиха от правителствения пресцентър.
Константинов е зам.-председател на Управителния съвет на Българския лекарски съюз и член на Съвета на директорите на МБАЛ "Никола Василиев" в Кюстендил. Завършил е медицина в Медицинския университет в София през 1989 г., а през 1995 г. придобива специалност акушерство и гинекология. Работил е в чужбина.
Той поема поста от подалата оставка Анна-Мария Борисова, която си тръгна от горещия стол в МЗ заради скандала с доплащането в болничната помощ.
Само преди десетина дни пред БНР Константинов коментира предстоящите лекарски протести и изтъкна, че колегите му лекари не са революционери "и ако говорим за някакви бунтарски настроения, това отсъства", категоричен бе той.
"Ние сме хора интелектуални, обичаме диалога, аргументите и е много симптоматично, че в нашите среди се говори за протести и за стачки. Значи наистина има сериозни проблеми. Реално като че ли диалог има, но има и усещането за отлагане, за договаряне. Всички говорим за реформи, пък накрая всеки си остава на позицията.
Аз бих казал, че времето на криза е много добро за въвеждане на някои мерки, които са жизненоважни за нашето здравеопазване. Опираме обаче до въпроса за политическата воля. Защото всяко действие в здравеопазването би срещнало някаква ответна реакция и неодобрение в част от населението.
Изкуството е да се намери вариант, който ще задоволи максимален брой хора. Има такива варианти", каза тогава той.

Коалиция за България няма да подкрепи кандидатурата за министър на здравеопазването, предложена от управляващите. Това заяви зам.-председателят на ПГКБ Ангел Найденов, информираха от пресцентъра на партията.
Според Найденов решението на проблемите за критичното състояние на здравеопазването трябва да се търсят в реализирането на нова политика.
"Тази кандидатура най- малкото от всичко е придружена със заявка за нова политика", коментира депутатът. Найденов изтъкна, че предложението на премиера е доста елементарен опит за флирт с БЛС, от чиито среди е кандидатът за министър на здравеопазването.
Самият председател на БЛС д-р Цветан Райчинов пък посочи, че и избора на нов министър няма да спре лекарските протести.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети