Бобов дол моли Бойко за защитен статут на болницата си

Съветниците в миньорския град измислиха ново понятие в опит да спрат преструктурирането на лечебното заведение

DenNews.bg
27.09.2010
размер на текста:

Съветниците едибодушно приеха протестната декларация. Снимки: dennews.bg

Съветници, общинари и лекари ще търсят помощ от премиера Бойко Борисов за оцеляването на бобовдолската болница. Това реши Общинския съвет днес като прие и протестна декларация срещу преструктурирането на МБАЛ „Стоян Сантев” в болница за долекуване. Делегацията ще настояват пред Борисов лечебното заведение да получи статут на защитено здравно заведение и финансиране от републиканския бюджет заради наличието на рисково производство на територията на миньорската община. Представителите на общината ще трябва да се срещнат и с министъра на здравеопазването Ана-Мария Борисова където да настояват за преразглеждане на областната здравна карта и промяна в критериите за сертифицирането на болничните заведения. Пред ръководството на Здравната каса бобовдолци пък ще настояват за изплащане на дължимите 70 000 лв., за да бъде стабилизирано макар и временно тежкото състояние на МБАЛ.
Ако преговорите с представителите на властта не дадат необходимите резултати общината се вдига на протест, бе записано още в декларацията.

Само депутатът Мая Манолова дойде на сесията.


Само депутатът от БСП Мая Манолова дойде лично на сесията, на която иначе бяха поканени здравният министър Ана-Мария Борисова, депутатите от Кюстендилско и представители на НЗОК, Българския лекарски съюз и Регионалния център по здравеопазване. Затова и съветниците бяха принудени да приемат декларацията, с която да отстояват позицията си пред тях.
Подкрепа за здравното заведение ще бъде търсена и от ръководствата на най-големите предприятия на територията на общината. Предвиждат се и разговори с джипита с цел да бъде пресечена практиката на изтичане на пациенти към болниците в Дупница и Кюстендил. Както и среща с шефът на Спешна помощ за областта д-р Анелия Георгиева.
Дебата около текста на самата декларация бе доста оживен. В него се включиха лекари и сестри от здравното заведение. „На колене” да търсят помощ от енергийния бос Христо Ковачки призова шефът на хирургично отделение д-р Янев.
 

Д-р Янев посочи, че пътеките отпуснати от Касата не отговарят на действителните нужди.

„Ако няма друг изход, да помолим Ковачки и Вангелов болницата да стане ведомствена, та покрай миньорите и служителите в ТЕЦ „Бобов дол” да се лекуват и гражданите”, каза д-р Янев, който посочи като абсурдни критериите на Касата.
„Искат ми 300 операции на година, а толкова и в Пирогов не съм правил”, твърди бившият специалист от столичният институт.
Всички лекари бяха единодушни, че налаганите от Здравната каса пътеки не са съобразени с действителните нужди на общината като бе посочено, че няма нито една травматологична пътека.
Депутатът Мая Манолова се обяви срещу преструктурирането на МБАЛ „Д-р Стоян Сантев” в заведение за долекуване, като изтъкна, че няма нито законови, нито финансови разчети за това.
„ОбС е принуждаван да вземе решение на тъмно, без да има яснота откъде и какво финансиране ще бъде отпуснато за 5-те пътеки, които са предвидени за долекуване. Принудата идва от правителството, за да бъде прехвърлена отговорността за закриването на болниците към местната власт. Пари има, но над 1 млрд. лв. от здравни осигуровки се държат като гарант на държавния бюджет, а не се използват за здравето на българите”, каза депутатът от БСП. Според нея кабинета тласка лечебните заведения към скрита приватизация, като ги оставя в неплатежоспособност спрямо основните им кредитори.
Определяйки говореното й като „политически брътвежи”, общинският съветник от „Атака” Стоичко Стоянов напусна разгневен залата отправяйки остри реплики към Манолова.

Налага се мнението, че ако ние не вземем решение болницата ще бъде ликвидирана, псочи съветникът Павел Нинов.


При завръщането си в залата Стоянов упрекна кмета Грети Алексова, че въпреки решенията на ОбС за финансова помощ, до момента от гласувани 300 000 лв. на хартия в болницата не е преведена и стотинка. В този тон бившият председател на Общински съвет Димитър Ганчев предложи отново да бъде отпусната месечна издръжка от 12 000 лв. за здравното заведение. Кметът Алексова веднага контрира, че пари в хазната няма „и дори 100 подобни решения да бъдат гласувани, няма как да бъдат изпълнени”. Думите й разгневиха присъстващите в залата медици, които напуснаха демонстративно отправяйки реплики „нека сами си гласуват”, и „не ги е срам техните деца да ядат, а нашите да гладуват”.
Председателят на Борда на директорите в болницата д-р Исталянова описа само с няколко изречения безнадеждната картина.
 

Шефът на минните спасители Сашо Стоичков изтъкна, че болницата е необходима на Бобов дол.

„810 000 лв. са задълженията на болницата. Най-големият проблем е липсата на пациенти, защото едва 38% е използваемостта на болницат”, посочи тя и добави, че за момента д-р Фролошки е пожелал да напусне работа, но се очаква дъжд от оставки.
 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети