Ялови напъни Вяра не раждат

Патриаршията подменя основната си мисия с шествия и молебени от сутрин до пладне

Ивайла Филипова
24.09.2010
размер на текста:

Дали духовниците водят напред или са обърнали гръб? Снимка: dnevnik

Българската църква закова в петиция проблема с изучаването на религия в училище и я връчи на депутатите и Министерския съвет. По този начин духовниците за пореден път заявиха категоричното си желание християнските добродетели да се изучават от всички български деца, които в днешните напрегнати времена трябвало да растат по-смирени и добри. За да бъдат по-убедителни, дори организираха шествие и молебен. С две думи, успяха да вдигнат нужния шум, така че всички да разберат как Църквата в България се бори със зъби и нокти да вкара подрастващите в правия път.
Браво! България има спешна нужда от Вяра! Душата на българина е жадна за доброта и мир. И да, религията е онзи спасител, който може да поведе по нов, по-спокоен и успешен път нашите наследници. Но защо, вместо да действа, Църквата реши да прави спектакъл. Чие благоволение чакат родните свещеници, за да се захванат сами с проблема и да дадат пример на управниците. И защо, вместо да се прехвърля проблемът от институция на институция, духовниците не тръгнат по градинки и паркове да проповядват Божието слово - така, както са го правели още учениците на Христос. И нима в българските църкви, за чиято реставрация в последните години се изливат милиони, няма място за неделно детско училище. Защото, ако родните свещеници работят както трябва, то тогава родители и деца сами, по собствена воля и интерес ще влизат в храма за служба или на училище. Така, както е в по-голямата част от Европа.
А от шествия, молебени и много приказки на българина му е дошло до гуша. Пък и народът го е казал: „Насила хубост не става”. Със сигурност след две седмици, най-много месец темата пак ще бъде забравена и никой няма да помни жалките и ялови опити на духовенството да върне при себе си обезверените българи. Защото болшинството „безверни” наши сънародници отдавна не вярват на Църквата и нейните проповедници, които твърде късно се сещат, че „Да родиш деца, е дело на природата; но да ги научиш и да ги възпиташ в християнските добродетели - е дело на разум и воля". Защото от 20 години българската църква не може да събере нито разум, нито воля, за да приобщи към себе си когото и да било. Раздирана от имотни конфликти за милиони левове, родната патриаршия забрави основната си мисия. И остави вярващия българин да крепи вярата си въпреки църквата.
 

Най-четено

Темите от "Коментари"

Етикети