Борисов обеща скромна, но сигурна помощ пред ООН

DenNews.bg
23.09.2010
размер на текста:

Борисов говори пред ООН. Снимка: yahoonews

Изкореняването на бедността във всичките й аспекти е основна цел на българската политика за развитие. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред общото събрание на ООН. Борисов е в Ню Йорк на срещата на високо равнище за Целите на хилядолетието за развитие на световната организация.
Българският премиер призова световните лидери да обединят усилията си за изпълнението на тази задача. Приоритетни за България са също така реформите в образованието, социалната политика, инфраструктурата, здравеопазването и опазването на културното разнообразие, посочи той, цитиран от БТА.
"Подобряване на качеството на предоставяната международна помощ е не по-малко важно за постигане на целите на хилядолетието от увеличаването на нейния обем," подчерта Бойко Борисов.
По думите му значение имат и подготвените кадри и ноу-хау, каквито могат да предоставят страни с ограничени финансови възможности като България. Той отбеляза, че въпреки собствените трудности България изпълнява поетите ангажименти за оказване на помощ за развитие, защото осъзнава колко е важна международната солидарност.
"Днес ние разчитаме изключително много на европейската солидарност и на средствата, които тя ни дава за развитие на българската икономика и подобряване живота на българските граждани. Затова съзнаваме смисъла и значението на солидарността и сме готови да я проявим и по отношение на тези, които в други региони на света се нуждаят от нея", каза още Борисов.
 

От трибуната на световната организация Борисов отправи поздрав към всички българи по случай Деня на независимостта - 22 септември. "Този празник 102 години показва как с усилия и воля нацията на една слаба и неразвита държава може да отстоява своето достойнство и да се развива успешно. Поздравявам всички български граждани в България и навсякъде по света за това, че изправени пред своите предизвикателства, никога не са отказвали помощ на по-слабите и нуждаещи се от тях," каза Бойко Борисов.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети