Миньори стягат редиците си за протест

DenNews.bg
21.09.2010
размер на текста:

Хиляди подписи са събрани в цялата страна. Снимка: БГНЕС

Над 30 хиляди миньори – членове на Федерация на независимите синдикати на миньорите към КНСБ заплашват да излязат на протест, в случай че бъде одобрен и на второ четене Кодексът за социално осигуряване, предаде БГНЕС.
Структурите на синдикатите от добивния сектор са решени да започнат подготовка за национални, дългосрочни ефективни стачки действия, ако правителството не спре пенсионната реформа. Пред БГНЕС председателят на синдикалната организация Пенчо Токмакчиев обясни, че синдикатите са готови да продължат да обсъждат и предлагат мерки за усъвършенстване и подобряване на пенсионната реформа, която е необходимо да бъде въведена поетапно до 2017 г. В декларация до премиера Бойко Борисов и министрите Трайчо Трайков, Нона Караджова, Тотю Младенов от синдиката на миньорите се обявяват против закриването на "Брикел"-АД, защото 2000 работници ще останат без работа. Ще се преустанови и добивът на 400 хиляди тона брикети годишно, предназначени за ползване от социални слабите слоеве на населението и образователните институции. Още около 2500 служители от обслужващите това производство звена също ще загубят работата си. Според синдиката затварянето на "Брикел" ще доведе и до затварянето на "Топлофикация"-Гълъбово. Миньорите от Мини "Марица-Изток" няма да могат да произведат и да реализират над 3500000 тона въглища, необходими за това производство. България ще се лиши от над 200 мегавата електроенергия, произведена от котлите на "Брикел" - АД.
От КНСБ очакват да съберат над един милион подписа срещу пенсионната реформа до националния им протест на 7 октомври. По данни на синдикалната организация вече са събрани стотици хиляди подписи от цялата страна.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети