Вежди Рашидов проверява срутващия се храм „Свети Тодор”

Даниела Методиева
02.09.2010
размер на текста:

Църквата "Св. Тодор" е една от най-старите в нашите земи. Снимка: DenNews.bg

Министърът на културата Вежди Рашидов разпореди спешна проверка на застрашената от пълно разрушаване уникална кръстокуполна средновековна църва „Свети Тодор” край Бобошево, която датира от Х-ХII век.
Кметът на общината Крум Маринов е получил уведомителното писмо с препоръка да окаже пълно съдействие на проверяващите. Те трябва да съставят протокол за нанесените щети върху храма в резултат на срутването на две от стените на предпазния 50-годишен защитен обков на църквата „Свети Тодор”, който се е наклонил застрашително на едната страна. Ако не се предприемат спешни мерки за укрепване, от предстоящите есенни дъждове има реална опасност останалите все още крепящи се дъски на обкова да рухнат и допълнително да нанесат поражения на храма. Липсата на защита създава и реална опасност от пълно заличаване на стенописите, които все още не са напълно унищожени от времето и от безмилостната човешка ръка.
Църквата „Свети Тодор” от няколко месеца е обект и на посегателства на иманяри. Олтарът на храма е разкопаван вече от иманяри на няколко пъти в търсене на злато и това създава реална опасност от подкопаване на основите. При влизане през все още крепящата се входна врата на дървения обков на храма първото нещо, което виждат туристите, е небе, тъй като дъските от покрива са се откъртили.
Част от дясната стена на храма е изтърбушена, а нечия грижовна ръка е поставила камък на мястото, където преди това е имало изрисувана икона на светец.
Кметът на общината Крум Маринов обясни, че и той, и предшестващите го управници са изпращали многократно писма до Министерството на културата, но досега не са предприети никакви мерки за укрепване на храма.

Най-четено

Темите от "Бобошево"

Етикети