Дупничанка маха водомера от апартамента си

Анна Здравева прави това в отговор от Комисията за защита на потребителите за въведеното общо отчитане в блоковете

Даниела Методиева
18.09.2010
размер на текста:

Анна Здравева е изчислила, че без водомер ще плаща по-малки сметки за вода. Снимка: dennews.bg

Дупничанката Анна Здравева е решила да демонтира водомера от апартамента си в блок № 3 в ж.к. „Бистрица” заради отговор от Комисията за защита на потребителите на нейто питане за въведеното общо отчитане в блоковете в Дупница от местното ВиК.
Пред dennews.bg Анна Здравева обясни, че е пратила писмо и до Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, защото не е съгласна към сметката й за изразходвана вода да се начисляват и суми за количества от общия водомер, който бе въведен от ВиК-Дупница през месец април тази година. Това предизвика острото недоволство на обитателите на жилищните блокове, повечето от които не са съгласни да доплащат за вода, която реално не са изразходвали.
„В нашия блок има и такима апартаменти, които нямат водомери. В мазетата на всеки блок има чешми, от които водата се ползва безконтролно за миене на коли, правене на туршии и варене на буркани. На практика излиза, че аз и мъжа ми трябва да плащаме сметките на останалите без реално да сме ползвали тези количества. От отговора излиза, че нашето домакинство ако е без водомер, ще плащаме по 5 кубика на човек”, обясни мотивите си Анна Здравева.
От отговора, който Здравева е получила от Комисията за защита на потребителите чрез Държавната комисия по водно и енергийно регулирани става ясно, че уредите за измерване на консумираната вода на потребителите на ВиК-Дупница са уредени в Общите условия за предоставяне на услуги на потребителите и в Наредба № 4 за условията и реда за присъединяване на потребителите и за ползване на водоснабдителни и канализационни системи. Задълженията на потребителите се формират по изразходваните количества отчетени по индивидуалните водомери. Разход „общи нужди” в сгради етажна собственост се начислява при разликата между количеството питейна вода, отчетено от общия водомер и сумата на отчетените количества от индивидуалните водомери. При липса на такива или ако са неизправни, месечното количество на изразходваната питейна вода се определя при топлофицирано жилище по 6 кубични метра на всеки обитател и по 5 кубични метра при нетоплофицирано жилище.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети