ЕС съди Франция за циганската работа с ромите

DenNews.bg
14.09.2010
размер на текста:

ЕК се готви да съди Франция. Снимка: corbis

Европейският комисар по правосъдието Вивиан Рединг заяви, че Европейската комисия обмисля предприемането на законови действия срещу Франция заради депортирането на циганите.
Рединг нарече действията на Франция „позор".
Миналата седмица Европейският парламент прие резолюция, в която се настоява Франция и други държави членки на ЕС „незабавно да прекратят" експулсирането на ромски емигранти.
Резолюцията, предложена от групите на С&Д, АЛДЕ, Зелени/ЕСА и ЕОЛ/СЗ, беше одобрена с 337 на 245 гласа.
В документа се посочва, че Европейският парламент отхвърля "всякакви изявления, които свързват малцинствата и имиграцията с престъпността и създават дискриминационни стереотипи", както и "подстрекателската и откровено дискриминационна реторика, която дава основания за расистки изявления и действия на десни екстремистки групировки".
Франция депортира повече от 1000 роми от България и Румъния, което предизвика международни критики.
Изгонването започна в началото на август.
"Аз лично съм убедена, че Комисията няма да има друг избор, освен да започне процедура срещу Франция", каза Рединг.
"Ролята на Комисията като пазител на договорите е изключително трудна, ако повече не може да има доверие в уверенията, дадени от двама министри в официална среща", каза тя.
Наскоро френският министър на имиграцията Ерик Бесон и министърът по европейските въпроси Пиер Льолуш запознаха Вивиан Рединг с въпроси по отношение на решаването на ромския проблем във Франция.
"Френските власти трябва да дадат обяснения по проблема. Търпението ми обаче свършва, стига вече! Никоя страна от Европейския съюз, голяма или малка, не може да нарушава законите на съюза", изтъкна Вивиан Рединг в необичайно остро изявление на редовния всекидневен брифинг за акредитирани към Европейската комисия журналисти.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети