Войводите искат не само оставки, но и съд за преброяването

DenNews.bg
14.09.2010
размер на текста:

Виновните трябва да бъдат подведени под наказателна отговорност, казвав в декларация от ВМРО.

ВМРО разполага с информация от Министерския съвет, че наредената от министър-председателя проверка в НСИ е приключила и предстои отстраняването от длъжност на двама от заместник-председателите на Института, сред които и Мустафа Зинал Хасан.
Проверката бе наредена след протестите на ВМРО срещу измислените „етноси” в анкетните карти при електронното преброяване на населението.
“Уволнението обаче едва ли ще е достатъчно – виновните трябва да бъдат подведени под наказателна отговорност, защото подобна провокация не би следвало да остава безнаказана”, се казва в декларация на партията.
В следващите дни от ВМРО ще внесат в прокуратурата и ДАНС сигнал по отношение на безпрецедентно честата употреба на термина „българомохамедански етнос” от български държавни институции.
„Само в рамките на последния месец община Варна и Министерството на културата застанаха зад т. нар. фестивал на етносите, в който участваше и „помашки” етнос, а Главната инспекция по труда провежда национално изследване на условията на труд, в което също фигурира „българомохамеданска” етническа принадлежност. Според нашата Конституция България е унитарна държава и всеки опит за разделянето на нейните граждани по религиозен признак е нарушение на основния закон и посегателство върху националната сигурност”, казват още войводите.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети