Саркози пуснал разузнаването срещу информатор на вестник

DenNews.bg
14.09.2010
размер на текста:

Това лято беше низ от скандали за Никола Саркози. Снимка: yahoonews

Френският всекидневник "Льо монд" внесе жалба в съда срещу кабинета на президента Никола Саркози, обвинявайки го, че е използвал контраразузнаването, за да стигне до източник на вестника, който е давал информация на "Льо монд" по аферата Бетанкур.
В жалбата на "Льо монд" се отбелязва, че действията на Елисейския дворец нарушават гарантираната от френските закони анонимност на журналистическите източници.
Кабинетът на президента отрече обвиненията.
През юли т.г. "Льо монд" публикува материал, в който бяха включени подробности от разпита в полицията на финансовия съветник на Лилиан Бетанкур - Патрис дьо Местр. Според вестника Елисейският дворец е бил разтревожен от появата на поверителна информация в медиите и е разпоредил на полицията да разбере как репортерът на "Льо монд" се е добрал до информацията.
За изясняване на личността на информатора кабинетът на Саркози се е обърнал съм Централното управление за вътрешна сигурност, което се занимава с контраразузнаването и борбата с тероризма. За да стигнат до източника на вестника, сътрудниците на спецслужбите са подслушвали телефоните на редица правителствени чиновници.
Помощник на президента, запазил анонимност, заяви пред френските медии, че никога не са били давани подобни нареждания на спецслужбите.
Скандалът около Лилиан Бетанкур и партията "Съюз за народно движение" се разрази пред юли 2010 г. Тогава в медиите се появи информация, че най-богата французойка е укривала данъци и освен това незаконно е финансирала предизборната кампания на Никола Саркози през 2007 г. Един от главните герои в скандала бе министърът на труда Ерик Вьорт, главен финансист по онова време на партията на Саркози.
И двамата отричат да са участвали в незаконни дейности с Лилиан Бетанкур. През лятото Вьорт подаде оставка като главен финансист на партията "Съюз за народно движение", но остана на поста министър на труда.
Скандалът с незаконното използване на контраразузнавателни средства е поредният епизод в скандалното лято на френския президент тази година. То започна с аферата Бетанкур, продължи с дръзката пенсионна реформа и с връщането на незаконно пребиваващи румънски и български роми, за което управлението на Саркози си навлече критики от международни институции и от опозицията, информира dnevnik.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети