Физици местят предмети с лазер

DenNews.bg
13.09.2010
размер на текста:

Технологията има огромен практически потенциал. Снимка: corbis

Австралийски физици са разработили устройство, което може да премества частици от стъкло без да ги докосва. Това е голям напредък при тези технологии, защото до този момент са премествани частици с размерите на бактерия на няколко милиметра в течност.
По време на изследването учените използвали лазер с тъмна, студена сърцевина. Поместените в нея частици се задържат от молекули топъл въздух. След това в сърцевината прониква малък лазерен лъч и оказва натиск върху частиците, те започнат да се движат по посока на лъча.
От другата страна на лазерната тръба излиза още един лъч светлина, с който управлението на движението на частици, става още по-лесно.
Този експеримент бил ограничен от дължината на оптичната маса (1,5 метра). Учените са уверени, че са в състояние да придвижват частици на десетки метри разстояние.
Системата има един недостатък, тя работи само при наличие на атмосфера. Независимо от това, технологията има огромен практически потенциал и тук на Земята: преместване на опасни микроорганизми, изграждането на свръхчувствителни микроскопични устройства и др., информира bgfactor.
 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети