Отрязаха 250 семейства от община Рила за компостирането

Десислава Панайотова-Янкова
01.09.2010
размер на текста:

Компостирането е добра екологична практика.

Проектът на община Рила за компостиране на органичните отпадъци, който беше насочен към 250 семейства, е спрян поради липсата на средства. В кметството е получено писмо от ПУДООС към Министерството на околната среда и водите, от което става ясно, че в момента отпадъците не са приоритет. „Ако проблемът с боклука не е приоритет, не знам кое е. Ние стигнахме до последната фаза, но точно там проектът беше спрян. Ние си свършихме перфектно работата, като изготвихме изключително актуален проект на фона на проблема с боклука в цялата страна”, коментира кметът на Рила Георги Кабзималски.
250 семейства от Рила трябваше да се включат в проекта за компостиране на органичните отпадъци на стойност 50 000 лв.
Компостирането представлява процес на разграждане на органични материали чрез аеробен или анаеробен биологичен процес, в резултат на който се получава хумусоподобен материал, наречен компост. Той може да се използва за наторяване на градини, овошки, с него да се възстановяват ерозирали почви.
За Рила компостирането щеше да облекчи в голяма степен както разходите за сметосъбирането, така и депонирането на отпадъците, защото процентът на органичните отпадъци за общината е около 60%.
 

Най-четено

Темите от "Рила"

Етикети