Съдът спря вецовете на река Рилска. Окончателно

Десислава Панайотова-Янкова
01.09.2010
размер на текста:

Методи Панайотов

Съдът спря изграждането на водноелектрически централи по поречието на река Рилска. Решението на тричленния състав на Върховния административен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Инвеститорите загубиха съдебната битка, започната от инициативни комитети от селата Бараково и Пороминово за спасяването на Рилската долина, която попада в защитената зона "Натура 2000" и получава закрила по европейски разпоредби за птиците. Интерес на инвеститори за изграждане на вецове имаше към три села - Стоб, Пороминово и Бараково, което според местните би довело до необратими щети за флората и фауната. Разрешителните за водоползване бяха издадени от Басейнова дирекция - Благоевград, без местното население да бъде осведомено за това. Веднага след като информацията се разгласи обаче, и в Бараково, и в Пороминово бяха проведени селски събрания и със съгласието на голяма част от жителите вецовете бяха оспорени в съда.

„Това е голяма победа за нас. Успяхме да спасим реката, а следващата ни задача е да спрем изграждането на регионалното депо в Кочериново. Хората трябва да разберат, че опазването на природата е наш дълг пред бъдещите поколения. Радвам се, че въпреки сериозните финансови възможности и адвокати на инвеститорите успяхме да докажем, че те са нарушили правилата. Това решение на съда връща вярата ни, че в България справедливост още има и истината може да възтържествува”, коментира за DenNews.bg Методи Панайотов от инициативния комитет в Бараково.


 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети