Бобошево - Българския Йерусалим

DenNews.bg
01.09.2010
размер на текста:

 Българския Йерусалим. Така наричат бобошевския край. И неслучайно. Няма друго място в страната ни, където на такава малка площ от 135 квадратни метра да са разположени толкова много православни храмове, които наброяват около 40.


Тук, в село Скрино, е родното място на покровителя на българския народ свети Иван Рилски. Именно тук, в манастира „Свети Димитър” над Бобошево, разположен под самия връх Руен, покровителят на българския народ добива първите знания от свещените и богослужебните книги. Сега от манастира е останала само черквата. По-късно свети Иван Рилски се уединява в една от близките пещери и се отдава на живот в самота, лишения, пост и молитва. Именно оттук тръгва светецът, за да се установи по-късно във великата рилска пустиня и да основе Рилския манастир.
 

Неслучайно на няколко метра под тази пещера през 2002 година бе построен и манастирът „Свети Иван Рилски”, известен и като Руенски манастир. Сега до пещерата на свети Иван Рилски води живописна пътека. Манастирът се прослави с първото църковно интернет радио „Сион”, което стартира на 19 октомври 2005 година, в деня, когато православната ни църква почита светеца. 
На 2 километра от Бобошево по живописния път покрай криволичещата в пролома река Струма се намира и средновековната църква „Свети Тодор”, която датира от Х-ХII век. През 1962 година църквата е опакована с дървен обков в очакване на пълната й реставрация. Докато това се случи, има вероятност от средновековната църква да не остане нищо, тъй като съвсем наскоро се срути напълно обковът и храмът се оголи. Отделно иманяри разровиха и олтара в търсене на злато.
В центъра на Бобошево се намира действащият храм „Света Богородица”, строен през 1870 година. Сега той е възстановен благодарение на щедрото дарение на бобошевеца Димитър Кондев, който е строителен предприемач. Освен него наскоро той ремонтира и гробищната църква „Свети Атанасий”. Бобошевци продължават традицията и тази година бе завършен и най-новият храм - параклисът „Свети Спас”, в местността Куклата по поречието на река Струма. 
 

Заради влиянието на средиземноморския климат бобошевският край е прочут със своите лозя, но огромните масиви вече ги няма. Въпреки това традицията продължава, а местните всяка година с гордост представят на празника на виното „Винария” произведеното от тях в конкурс за бели и червени вина от най-отбрани сортове.
Повече от половин век всяка година през месец ноември Бобошево е домакин на традиционния мотокрос, в който участие взимат състезатели в различни класове и възрасти. 
В центъра на града е разположена и къщата музей „Николай Бабин”, в която има богата сбирка. А читалище „Лоза”, основано през 1870-1871 година, е едно от първите в региона. 
В община Бобошево има около 3500 жители, от които около половината живеят в града. Разположени от двете страни на Струма, през лятото Бобошево и селата около реката оживяват от върналите се по родните места гастарбайтери, риболовци, така наречените виладжии от София и от къмпингуващи туристи. Освен че градът и селата се пълнят с живот, съживява се и икономиката. Значително нараства и оборотът в местните магазини и кафенета. Сутрин рано площадът и улиците около него оживяват, а заведенията се пълнят с хора, които идват тук на по чаша кафе и да разменят последните клюки. 
 

По последни данни в Италия, Испания и Щатите вече живеят около 400 бобошевци и почти няма дом, в който някой от фамилията да не е заминал в странство, за да припечелва пари за семейството си. Всички те след празника на града на 28 август напускат отново родното си място.

Най-четено

Темите от "Бобошево"

Етикети