Висши магистрати решават спора в детска градина „Слънцe” в Дупница

Даниела Методиева
01.09.2010
размер на текста:

Анна Здравева е сигурна в благоприятния изход на делото

Директорът на детска градина „Слънце” в Дупница Емилия Лазарова обжалва пред Върховния административен съд решението на окръжните магистрати за възстановяване на работа учителката Анна Здравева. Кюстендилският окръжен съд определи като незаконно пенсионирането на Анна Здравева и постанови да й бъде изплатено и обезщетение в размер на 6 заплати.
Заповедта за освобождаването на Анна Здравева бе издадена на рождения й ден на 13 ноември миналата година, когато тя навърши 57 години. Това предизвика остра реакция от страна на родителите, като част от тях отписаха децата си от детската градина в знак на протест. Те събраха и подписка, в която искаха възстановяването на работа на Здравева, която определиха като перфектен възпитател.
Анна Здравева първо обжалва заповедта пред Дупнишкия районен съд, който излезе с решение, че пенсионирането на детската учителка е незаконно, и определи да й бъде изплатено обезщетение в размер на една работна заплата. Магистратите и в Дупница, и в Кюстендил излязоха със становище, че с издаването на заповедта за пенсиониране са нарушени разпоредбите на Кодекса на труда, тъй като това е станало по време на учебните занятия, а за това трябва да се иска изрично и съгласието на освободения.
Анна Здравева обясни за DenNews.bg, че се надява отново да се върне на работа и е сигурна в благоприятния за нея изход и от решението на висшите магистрати. От деня на незаконното й пенсиониране тя стои у дома и се грижи за семейството си, като помага и в отглеждането на внучката си.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети