Постоянен арест за обвинен за въоръжения грабеж на златарското ателие в Дупница

Георги Николов от Самоков има 4 присъди и 3 висящи производства, бременната му приятелка изчака решението на съда

Даниела Методиева
09.12.2010
размер на текста:

Георги Николов отново бе отведен в ареста. Снимки: dennews.bg

Постоянна мярка „задържане под стража” постанови Дупнишкият районен съд на един от задържаните за въоръжения грабеж на златарското ателие 27-годишен Георги Николов от Самоков. Дежурният съдия Анета Илинска обясни, че причината да постанови постоянен арест е повдигнатото срещу него обвинение за тежко углавно престъпление, четири присъди, трите висящи производства и че са налице всички предпоставки да се укрие или да извърши друго престъпление.
Днес стана ясно, че Георги Николов е бил подложен и на детектор на лъжата. Специалистите от Института по криминология са отчели, че Георги е излъгал при отрицателния отговор на заданения му въпрос участвал ли е във въоръжения грабеж на 1-и декември на златарското ателие в центъра на Дупница. От показанията на един от свидетелите станало ясно, че Георги е бил видян да кара джипа, с който четиримата извършители на грабежа, преоблечени като полицаи, бронежилетки и маски на лицата са избягали след удара.

Бременната в 7-ия месец Елена Ничева изчака приятеля си пред съдебната зала. 


Пред съдебната зала чакаше и бременната в седмия месец приятелка на Георги Елена Ничева, която обясни пред dennews.bg, че от притеснение на няколко пъти днес е получила контракции. Според нея приятелят й е натопен и е в ареста без да има пръст във въоръжения грабеж. След като разбрал, че е издирван от полицията, Георги Николов сам се предал в столичното следствие, откъдето е бил докаран в ареста в Дупница. Преди това в дома им в Самоков бил извършен и обиск.
„Двамата държим една каравана в „Боровец” и на 1-и декември през целия ден бяхме там заради ремонт. Същия ден с Георги и на два пъти минахме с колата ни покрай една от бензиностанциите в Самоков и много добре си спомням, че последния път беше около 18,30 часа. Това може да бъде доказано и ако се изискат записи от охранителните камери, такива има и на Боровец” и няма как Георги да е участвал във въоръжение грабеж в Дупница по никакъв начин. Явно накой му има зъб и това е причината да бъде натопен, категорична бе днес Елена Ничева.
В съдебната палата, където чакаха приятели на Георги Николов, стана ясно, че преди 5 години той е бил задържан за 24 часа в ареста в Дупница. Той е бил пуснат вечерта в 23 часа, а пред полицейското управление в града го причакали с две коли десетина мъже. Те го пребили от бой, омотали врата му с кабел, започнали да го душат и искали да го качат в един от багажниците. Георги се събудил в болницата в Дупница, където останал няколко дни.
Дръзкият въоръжен грабеж на златарското ателие в Дупница на 1-и декември бе извършен от четирима маскирани като полицаи и с качулки на главите и въоръжени с автомати. След престрелка между тях и собственика на ателието Марин Маринов, нападателите бяха успели да избяга с джип BMW, като скачали и по капаците на паркираните наблизо луксозни автомобили.
Още веднага стана ясно, че следите водят към Самоков, поне такава бе информацията от разследващите полицаи. На следващия ден в издирването се включиха и специалисти от Главна дирекция „Криминална полиция”
В неделя бяха арестувани четирима, заподозрени в извършването на грабежа, в ареста остана само Георги Николов от Самоков.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети