Караджова спря бетонирането на река Рилска

Бараково и Пороминово в община Банско- тази нелепа грешка открила екоминистърката в документите на РИСОВ-Перник

Десислава Панайотова-Янкова
09.12.2010
размер на текста:

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова спря корекцията на река Рилска, която предвиждаше изграждане на бетонни стени и буни на коритото между кочериновските села Бараково и Пороминово.
Решението на екоминистърката отъхвърля становището на РИОСВ-Перник, според което е нямало нужда за изготвяне на Оценка за въздействие върху околната среда и което даваше право на възложителя на проекта-община Кочериново да бетонира реката.
Караджова дори намерила нелепа грешка в документите на РИОСВ. Според тях Бараково се намира не в община Кочериново, а в община Банско.
Основанието за спирането на проекта за корекция е най-вече това, че река Рилска се намира в НАТУРА 2000 и е дом на уникални растения и животни. Решението за корекция беше оспорено, както от кмета на село Пороминово Веселин Петров, така и от Инициативния комитет за запазване на рилската долина.
Според местни това е било запланувано още покрай идеята за изграждане на каскада от вецове по река Рилска, чиито строежи обаче бяха отменени от съда след сигналите и делата, заведени от Инициативния комитет.
Проектът за корекция предвиждаше вдигане на 2-метрови диги от двете страни на реката от чакъл, изваден от коритото на самата река от моста на Пороминово до моста на Бараково. Според проекта коритото ще представлява бетонен трапец, т.е. дъното й ще бъде бетонирано.
Освен това се предвиждаше рекултивирането на 500 декара земя, които реално според хората биха могли да бъдат само участъците оголени от реката след строежа на централите.
„Те са си мислили, че като направят централите коритото ще се оголи и на освободените земи ще се направят селища. Точно това става ясно от проекта за корекция. И кметът на Пороминово Венелин Петров и хората казват, че не е нужна толкова скъпа корекция, просто защото рилските вецове от години ловят водите и реката не е заплашва нито къщи, нито ниви. Затова строят толкова близо до реката, защото ако имаше вецове нямаше да има толкова много вода”, обясни Методи Панайотов на спешната среща, на която Инициативният комитет реши да обжалва разрешителното на РИОСВ-Перник.
Според кмета на Пороминово Петров пък на Пороминово трябва стена от 400 метра само на едно място, където реката създава проблеми.
„Иначе е престъпление ние да затваряме в бетон и диги реката. Така ще стане неизползваема за местните хора, за водопой на животните, за поливане на градините, както и за дивите животни”, обясни той.

 

 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети