Срещу 5 бона ставаш пенсионер предсрочно

DenNews.bg
09.12.2010
размер на текста:

С около 5000 лева ще може да си купите 5 г. трудов стаж, за да се пенсионирате предрочно.
Такава промяна е заложена в Кодекса за социално осигуряване, който парламентът прие на второ четене. Според вносителите мярката би трябвало да е социална, но не като такава я приема опозицията. Затова и депутатите от „Коалиция за България” предлагат да се приеме възможността за разсрочено плащане на тези пари. Като възможна причина за недостиг на осигурителен стаж те посочиха студентските години.
Според Захари Георгиев тази група хора няма вина за това, че няма осигурителен стаж, върху който се начисляват осигуровките. За да докаже твърдението си, той предложи на депутатите да си направят експеримент – да позвънят на вестникарска обява за работа с въпроса дали се предлага трудов договор и осигуряване на реалното възнаграждение.
Шефът на социалната комисия Драгомир Стойнев пък даде друг пример – с човек на 63 години, на когото не достигат 2 години стаж. Държавата му казва, че или плаща сега кеш, или остава без пукнат лев до навършване на законовата възраст.
"Прехвърля се тежестта на кризата, това, че държавата не може да се справи с нея, върху обикновените хора”, обобщи Мая Манолова, информира dnes.bg.
Мощната атака на опозицията беше посрещната от Емануела Георгиева от ГЕРБ. Тя направи уточнението, че в закона е записана възможността за закупуване на до 5 години стаж. Тоест на някого може да не му достигат 6-7 месеца. Георгиева допълни, че в Европа няма друга държава, в която да е позволено купуването на трудов стаж.
Кодексът за социално осигуряване предвижда от началото на следващата година да отпадне точковата система за пенсиониране. Оттогава влиза в сила изискването за 34 години трудов стаж за жените и 37 за мъжете.
Предвижда се и поетапно увеличаване както на осигурителния стаж, така и на пенсионната възраст. През 2026-а вече жените ще се пенсионират на 63 години, а мъжете – на 65.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети