Вълци нападат дворове и стада в кочериновски села

Глутници изяли над 30 животни, разфасовали даже 400-килограмов бик в село Фролош

Десислава Панайотова-Янкова
08.12.2010
размер на текста:

От стадото на кмета на Цървище са убити четири овце. Снимка: dennews.bg

Глутници вълци нападат дворове и стада в кочериновските села Фролош, Цървище, Бураново и Боворец. Над 30 домашни животни са убити и завлечени от хищниците само за последните два месеца. Местните хора до толкова са уплашени от постоянните набези, че вечер затварят плъно къщите си от страх хищниците да не нахлуят в домовете. След залез слънце пък по улиците излизат собствениците на стада и то само въоръжени в безуспешните опити да опазят животните си.
Вълците да такава степен са загубили страха си от хората, че спокойно ходят по улиците и разкъсват домашните животни в близост до обитаеми къщи. Най-тежко е положението в отдалечените махали на село Фролош. За да отидат на работа сутрин хората минават километри пеша и то преди изгрев слънце.
„Чуваме ги как вият по цяла нощ. Сутрин като тръгна на работа умирам от страх. Виждам стъпките им в калта. Кучетата постоянно лаят, но това не спира вълците и по стъпките личи, че са обикаляли пред самите ни къщи и по пътя, по който ходя на работа. Едно от жребчетата на свекър ми беше отвлечено от двора на къщата и разкъсано на метри по-нагоре. Картината беше страшна”, обясни за dennews.bg Янка Валидолска, която работои в пощата на село Фролош. Само тук са убити над 15 телета, овце кончета. От стадото на Вълко Чалъков са убити шест животни, между които възрастна крвата и 400-килограмов бик.
„Големите животни не се дават лесно и не мога да си обясня как са убили бика и кравата. Имам и няколко тежко ранени животни, които все пак са се спасили. За да излекувам обаче давам по 140-150 лв. за едното и трябва поне месец лечение. Вълците нападат най-вече когато учат малките си да ловуват”, обясни Чалъков.
Щом обаче вълците нападат селата, за да учат малките си на ловни техники това означава че младите вълци свикват да атакуват селата и губят страха си от хората и кучетата.
„Ние сме на центъра и само по някога чуваме вой през нощта. Но хората по махалите са много уплашени. Никакви мерки не се взимат и не се знае дали вълците накрая няма да нападнат и човек. Не знам как пастирите не ги е страх да излизат на паша”, притеснява се и Цветанка Йовчева.
В съседното село Цървище най-потършев е кметът Костадин Радински. От неговото стадо са убити четири овце. По цяло нощ той стои на пост и дебне за приближаващи хищници.
„Няма спасение. Не лисиците, а вълците са най-хитрите животни. Промъкват се тихо, а като излизаме с ловната дружинка е много трудно да ги хванем на мушка. Не ни момага и това, че ловните кучета щом надушат вълци го обръщат на бяг”, обясни Радински.
В селото му никой не смее да излиза по тъмно, а хората в отдалечените къщи залостват добре домовете си от страх вълците да не нахлуят вътре.
Кметът на Боровец Велко Христов пък попаднал на четири хищника и като опитен ловец успял да убие единия преди някой да пострада.
 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети