Роми превзеха река Джерман след пороя

Тумби плъзнаха по коритото, за да събират желязо и пластмасови бутилки

Даниела Методиева
05.12.2010
размер на текста:

След оттеглянето на водата, коритото на река Джерман бе превзето от роми заради желязото. Снимки: dennews.bg

След като водата се оттегли от река Джерман край Дупница след вчерашния порой, роми превзеха коритото.
От днес сутринта те са плъзнали на тумби на километри разстояние, за да събират желязо и пластмасови бутилки, за да ги предават в пунктовете за стотинки.
Придошлата река, която за едни се оказа бедствие и наводни къщи и мазета, за други ще се окаже доста доходоносна.

21-годишният Николай почиваше заслужено след уморителната сутрин.


Организирани на групи, ромите ровят и събират железа и ламарини, довлечени от буйната река. Част от ромите преобръщат огромните камъни от коритото на реката, за да се доберат до ценните за тях материали. Други старателно и с търпение разгръщаха клоните на довлечените от пороя дървета, за да измъкнат закачени по тях жици и всякакви отпадъци от метал.
21-годишният Николай от Гиздова махала бе натоварил огромен чувал на каруцата си. Докато обядваше след тежката сутрин в коритото на реката той обясни, че е дошъл заедно с баща си.

От сутринта и този човек бе поработил здраво в коритото на реката.

Николай обясни, че в реката сега най-много има пластмасови бутилки, с които беше напълнил огромния чувал. Вече имал и уговорка със собственик на пункт за изкупуване, където щял да предаде събраните от него бутилки и ламарини.
Друг негов колега старателно подреждаше на купчина стоката, която по-късно натовари на ръчна количка, за да я закара в някой от пунктовете.
 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети