Пороят отнесе улица и смъкна свлачище на метри от блокове в квартал „Байкал”

Даниела Методиева
05.12.2010
размер на текста:

Придошлата река Джерман е отхапала тази част от улица "Елисавета Багряна".

Пороят е отнесъл част от улица и активирал свлачище на метри от два жилищни блока в квартал „Байкал”. Това е само част от равносметката на нанесените щети в Дупница и околните села и за която стана ясно днес, след като водите на река Джерман спаднаха и кварталът отново имаше връзка с останалата част на града.

Според съсед на Карамански това място в реката, обособено като градина, е причина водата да откъсне част от улицата.


Свлачището се е активирало на улица „Поп Харитон” и земни маси са се свлекли на метри от входовете. Активирането му е било и причина дървета да се наклонят застрашително и да се опрат на терасите на втория етаж в един от блоковете.
Придошлата вчера река Джерман е откъснала късно снощи и част от улица „Елисавета Багряна” в квартал Байкал и изолирала от света възрастното семейство Николай и Анелия Карамански. Техен съсед обясни, че причината водата да се отклони така рязко и да предизвика свличането на земната маса е, непочистения отсреща участък от река Джерман.
Този участък бил стопанисва от семейство от квартала, което го ползвало да си сади зарзават.

Свлечената земна маса при гаражите бе използвана за запълване на откъснатата улица. 

Цялата улица „Елисавета Багряна”, която вчера бе залята от буйните води на придошлата река Джерман, сега е в кал. Във вода са всички мазета на жилищните блокове. Един от собствениците на апартамент Благой Ватрачки обясни, че нивото на водата в неговото мазе е стигнала височина от 1,80 метра. Днес следобяд той все още изпомпваше, като нивото бе спаднало на 50 сантиметра.

Благой Ватрачки цял ден отводняваше мазето си.

Във вода са и гаражите, разположени до блока, които за малко не са били затрупани от земна маса от склона. Люба Колева обясни, че още не може да отвори вратата и да види какви са пораженията вътре. Според нея причината за свличането на маса е изсичането на дърветата от склона. Отделно използването на дерето от собствениците на къщи в горната част на склона е причината да се запуши и един от отводнителните канали.

Свлачището на улица Поп Харитон смъкна дърветата до терасите на апартаментите.


Свлечените от пороя земни маси при гаражите бяха използвани от организираните аварийни групи за насипване на зейналата дупка пред дома на семейство Карамански на улица „Елисавета Багряна” с помощта на багери и камиони.
 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети